1. |
Disznotoros etkek 3. (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
2. |
Krumplis-turospogacsa... (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
3. |
Tokaji szolokocka... (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
4. |
Re:olaj (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
5. |
Razott sutemeny recept... (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
6. |
re:krumpli (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
7. |
re:krumpli (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Disznotoros etkek 3. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok konyhasok!
Svabhurka
Hozzavalok:
2 kg sertes fejhus
2 kg hasaalja szalonna
1 kg sertestudo
2,50 kg sertesdagado
2,5 kg sertesmaj
12 dkg so
3 dkg orolt bors
10 dkg csipos paprika
1 dkg orolt szerecsendio
1 dkg orolt gyombergyoker
3 fej voroshagyma
A belsosegeket es a hust is megabaljuk, illetve
megfozzuk. A voroshagymat aprora osszevagjuk
es zsiron enyhen megparoljuk. A csikokra vagott
hust es a belsosegeket kozepes tarcsaju husdaralon
ledaraljuk, majd jol osszegyurjuk a hagymaval es
a tobbi fuszerrel. Ezutan sertes vastagbelbe toltjuk,
89-90 fokos vizben szep lassan megabaljuk, kb. 10-15
percig. Utana asztalra rakjuk és hagyjuk kihulni.
Hidegen es sutve is kituno. Sajat izles szerint sertesverrel
es fott sertesborkevel is elkeszitheto. A vereshurkat
azonban csak gyors fogyasztasra keszitsük.
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Krumplis-turospogacsa... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali galambok es konyhatarsak!
Hozzavalok:
6o dkg finomliszt
25 dkg tehenturo
1 ek. so
2 db tojas (1 db a keneshez)
5 dkg eleszto
4 szem kozepes krumpli (fozve, hejaban)
1 dl tejfol
1o dkg margarin
2 ek. kacsazsir
1/4 liter tej
1o dkg trappista sajt
Mindezeket az anyagokat osszekeverjuk, az elesztot
felfuttatjuk es utoljara tesszuk bele. A tesztanak eleg
kemenynek kell lennie. Talban letakarva kelesszuk.
Elomelegitett sutobe tesszuk.
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Tokaji szolokocka... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok!
Hozzavalok:
5o dkg tehenturo
3 dl tejszin
4o dkg piros es feherszolo vegyesen
15 dkg porcukor
2 pupozott ek. zselatinpor
1 dl tejfol
1/2 dl tokaji aszu (vagy egyeb edes feherbor)
1 zacsko vanilias cukor
A turot szitan atnyomom, majd a porcukorral, a vanilias-
cukorral es a tejfollel simara keverem. A szolot megmosom,
lecsopogtetem, leszemezem. A tejszinbol kemeny habot verek.
A zselatint belekeverem a borba, majd langyosra melegitem,
kozben folyamatosan kevergetem. Elokeszitek egy mely tepsit.
A talban lazan osszeforgatom a turos kevereket, a tejszinhabot
es a boros zselatint. A tepsibe ontom, egyenletesen elsimitom,
majd a szoloszemeket egyenkent belenyomkodom. Foliaval befe-
dem, es a hutoszekrenyben legalabb egy napig dermesztem.
Talalas elott kockara vagom, a tetejet tetszes szerint szolosze-
mekkel vagy tejszinhabbal diszitem. Lapattal ovatosan alanyulok,
ugy teszem a desszertes tanyerokra. (ollozas)
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Re:olaj (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Boka Bela irta:
>A fritozolaj, de mas olaj is, ha ujrafelhasznaljak, valoban tartalmaz
>carcinogen anyagokat. Ez az, amin nem szabad sporolni.
>Sajnos, a taplalkozastanilag egeszsegesebbnek hitt margarinrol is
>kiderult, hogy ipari eloallitasa soran szinten olyan atalakulason
>megy at a novenyi olaj, hogy _igen kis mertekben_, de tartalmaz
>carcinogen anyagokat.
Mivel az utobbi idoben ez a kerdes (marmint hogy mennyire egeszseges
margarint enni) engem is nagyon erdekel, igy megkerdeztem unokasogoromat
errol, aki a tema (hidrogenezes) szakertoje.
Valasza szamomra nagyon tanulsagos volt, ezert megosztom veletek:
A margarint ugy gyartjak, hogy valamilyen (nem biztos, hogy elso
osztalyu) novenyi olajat meghidrogeneznek. A legolcsobb erre heterogen
platina katalizatort hasznalni. Ez persze kis mennyisegben heterogen volta
ellenere beoldodhat a margarinba vagy az olajba, es megesszuk. Vagyis
nehezfemmel terheljuk magunkat. Ez a kisebbik baj.
A nagyobbik az, hogy a reakcio nem szelektiv, es korantsem csak egy
reakciorol van szo. Az elolenyekben normalisan csak cisz zsirsaveszterek
vannak a sejtmembranban, tehat maga a novenyi olaj is csak ilyeneket
tartalmaz. A hidrogenezes mellekreakcioja az izomerizacio, aminek soran a
cisz zsirsavmaradekok transz zsirsavmaradekokka alakulnak. Margarinok
eseteben ez azt jelenti, hogy akar 4-5 tomegszazalek transz zsirsav is
lehet a reakcio vegen a termekekben. A nagyipari olcso tisztitas vagy
szelektalas nem megoldott, igy a margarinban benne van minden hidrogenezesi
termek! Nehany margarinon feltuntetik, hogy csak 1-2 % transz zsirsavat
tartalmaz, de en ezt megkerdojeleznem. Raadasul csak a jobb minoseguek
vallanak be ennyit, akkor amire ra sincs irva, meg tobbet tartalmazhatnak.
A transz zsirsavak elettani hatasa nem teljes mertekben tanulmanyozott. A
membrant mindenkeppen rigidebbe teszik, vagyis novelik azoknak a
betegsegeknek a valoszinuseget, amelyek az errendszer meszesedesevel
kapcsolatosak (igy egy kicsit a koleszterinhez hasonlitanak hatasukban). En
azt vallom, hogy olyat, ami idegen, ne vigyunk a szervezetbe, ha nem
feltetlenul szukseges.
Hat ennyit errol. O nem a carcinogen szennyezest emelte ki,
de hat nem is ahhoz ert.
Remelem ennyi meg belefert a Konyha profiljaba.
Tovabbi egeszseges taplalkozast mindenkinek:
Jakab Gabor
|
+ - | Razott sutemeny recept... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok!
Hozzavalok:
3o dkg liszt
3o dkg cukor
1 cs. sutopor
fel kk. fahej
1o dkg reszelt csoki (keseru)
Ezeket az anyagokat zárhato edenyben alaposan ossze-
razni.
Ezutan 4 egesz tojast
1 csesze hideg kavet
18 dkg olvasztott vajat
az elobbiekhez hasonloan szinten osszerazni, majd az
elozoleg bekevert anyagokhoz kell onteni. Kizsirozott
formaban megsutjuk.
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | re:krumpli (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, Konyhasok
Szia, Zita
Nalunk is lehet tobbfele krumplit kapni, de en Komaromban elek es
ez videknek szamit.
En a piacon szoktam venni, ott altalaban ketfele krumpli van.
Az egyik a piros heju, a masik a sarga. A sarga a lisztes, szetfovo
fajta.
Osszel, mikor felszedik a foldekrol vagy a kertbol, nagyobb a
valasztek, de ilyenkorra mar csak ez a ketfele van.
Ha sikerul beszerezned olyan ismerost, aki tobbfele krumplit
termel,az is megoldas.
Ajanlom, hogy erdeklodj a piaci arusoktol,hatha akad valaki, aki
segit.
Udv, Agota
|
+ - | re:krumpli (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, Konyhasok
Szia, Zita
Nalunk is lehet tobbfele krumplit kapni, de en Komaromban elek es
ez videknek szamit.
En a piacon szoktam venni, ott altalaban ketfele krumpli van.
Az egyik a piros heju, a masik a sarga. A sarga a lisztes, szetfovo
fajta.
Osszel, mikor felszedik a foldekrol vagy a kertbol, nagyobb a
valasztek, de ilyenkorra mar csak ez a ketfele van.
Ha sikerul beszerezned olyan ismerost, aki tobbfele krumplit
termel,az is megoldas.
Ajanlom, hogy erdeklodj a piaci arusoktol,hatha akad valaki, aki
segit.
Udv, Agota
|
|