1. |
Brokkoli illetve karfiol kremleves gyomberes udito ital (mind) |
52 sor |
(cikkei) |
2. |
csipos-savanyu leves (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
3. |
Marton napi lud!+eloetkekbol (mind) |
44 sor |
(cikkei) |
4. |
Fajitas (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
5. |
Rakott burgonya - tipp (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Brokkoli illetve karfiol kremleves gyomberes udito ital (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyhasok!
Eloszor is koszonet a kedves fogadtatasert, s mar most meg kell jegyeznem,
hogy nem gondoltam volna, hogy milyen nehez egy receptet jol leirni. En mar
eleg regota keszitem az itt leirt eteleket, de miutan leirtam meg egy csomo
kerdojel maradt szamomra. Azok akik nem jaratosak a konyhaban megtudjak-e
csinalni azt amit leirtam? Mire gondolok? Amikor az etelt keszitem
termeszetesen nem kis kanallal, nagy kanallal dolgozom, hanem erzesre annyit
ontok bele a fuszerekbol az etelbe, amennyit szuksegesnek talalok (többnyire
bejön, de van amikor nem :( ). A recepthez viszont meg kell adni, hogy mibol
mennyit hasznaljunk. Persze nehany kiserlet utan mindenki kitapasztalhatja a
sajat izlesenek megfelelo mennyisegeket, de addigra el is mehet a kedve az
egesztol. Ennyit a ketsegeimrol.
A multkori recepthez meg annyit tennek hozza, hogy "magyarosabb" izt
adhatunk az egesznek, ha egy paradicsomot es egy magyar zoldpaprikat is
belevagunk a fozes alatt.
A mostani receptemhez sajnos kell egy turmixgep vagy kezi pepesito is.
Hozzavalok:
1 kozepes fej brokkoli vagy karfiol megtisztitva rozsakra szedve
4-5 kk fuszerkeverek
1,5 dl tejszin
1 ek ghi vagy olaj
izles szerint 1 kk cukor ami el is hagyhato
1 l viz
Elkeszites:
A ghi-t egy fazekban felmelegitjuk, s beleontjuk a fuszerkevereket. 15-20
masodpercig keverjuk, majd hozzaadjuk a megtisztitott brokkoli illetve
karfiol rozsakat, s alaposan osszekeverjuk. Ezutan raontjuk a vizet (akkor
jo ha eppen ellepi), s lefedjuk. Kozepes langon kb. 20 percig fozzuk (amig a
zoldseg megpuhul). Ekkor a turmixban vagy a pepesito geppel teljesen
elpepsitjuk, s visszaontjuk a labosba, s hozzaontjuk a tejszint. Miutan
felforr levesszuk a tuzrol, s alaposan osszekeverjuk. Ekkor adhatjuk hozza a
cukrot is, ha akarjuk. Igy forron talaljuk.
A CORA-ban illetve a AUCHAN-ban lattam, hogy kaphato otthon is friss
gyomber. Ebbol nagyon finom ital keszitheto, amely melegen (megfazas ellen)
illetve hidegen (uditoitalkent) fogyaszthato. A friss gyombernek egy kisse
"eros" ize van. Ha orolt szaritott gyombert hasznalunk, akkor az evokanal
helyett kiskanalnyit kell belole venni, de ez nem az igazi, s eleg nehez igy
tiszta uditot kesziteni. Telen estenkent nagyon hangulatos otthon
gyertyafenynel, a csaladi korben beszelgetes kozben a forro italt inni, s
alkalmas arra is, hogy az egeszsegunket megovja. Lehutve uditokent is
hasznalhato. Az altalam keszitett italhoz a kovetkezok kellenek:
2 ek gyumolcs tea keverek
1 ek frissen reszelt gyomber
3 ek mez
1 ek citrom
1,5 l viz
Elkeszites:
A forro vizbe beletesszuk a gyumolcs teat es a gyombert, s 5-10 percig
fozzuk. Ezutan leszurjuk, majd hozzaadjuk a mezet es a citromot. Azonnal
fogyaszthato.
Udv. Laszlo
|
+ - | csipos-savanyu leves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Barna!
Reg hallotunk feloled. Hova lett a szigoru parolt hal-
parolt zoldseg-parolt rizs dietad? Meghogy leves??? :o)))))
Nehany napos lemaradasban vagyok, ha meg nem irtak meg, a
205-os szamban volt a kinai leves, amit egyebkent en is
nagyon szeretek.
Byte,
Krisztina
|
+ - | Marton napi lud!+eloetkekbol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Konyhasok!
Ma van Ma'rton napja, amikor a nepi hagyomany szerint feltetlenul libat kell
enni, mert kulonben az elkovetkezo evben ehezni fogunk. Ezt en eddig nem
tudom megerositeni :-))), bar nem szoktunk eppen Marton napjan libat enni.
Biztos ami biztos, legalabb egy liba etel receptjevel probalom a jovo evi
ehezest kivedeni! :-))))
Pacolt, sult libamell
1,5 kg csontos libamell, 1 l vorosbor 1 narancs heja, 1 gerezd fokhagyma, 1
kk majoranna, so
A libamellet a csontjarol egyben lefejtem. A vorosborba beleteszem a vekony
csikokra metelt narancshejat, amirol elozetesen levagtam a feher reteget.
Soval, szetnyomott fokhagymaval es majorannaval fuszerezem. Felforralom. A
paclet, amikor kihult, a libamellre ontom. A hust ebben a leben, lefedve
hutoben
2-3 napig pacolom.
Sutes elott a hust a paclebol kiemelem, es szarazra torlom. Soval
bedorzsolve minden oldalat, majd kozepesen meleg sutoben, keves paclevet
alaontve, lefedve elkezdem parolni. A levevel tobbszor meglocsolom. (Az
elparolgo levet paclevel potolom.) Ha a hus megpuhult, a fedot leveszem es
eros langon gyonyoru piros ropogosra sutom.
(Hagymas tort krumplival es parolt voros kaposztaval nagyon finom.)
No es itt egy ujabb gyongyszem 1889-bol ez is Marton nap jegyeben :-)
"Tejfeles gombocz, hirtelen sult ludmajjal,
Osszekavarunk egy messzelynyi jo suru tejlfelt egy medenczeben ugyanannyi
liszttel. Ugyszinte 5 tojas sargajat egyet a masik utan hozzakeverunk
mindaddig, amig a hab kesz lesz.
Ez idokozben verunk 5 tojas feherjebol egy jo suru habot, azt hozzakeverjuk
lassan a fonti tomeghez kelloen megsozzuk es egy szalvetaba, melynek
kozepet jol vajjal megkentuk, atontjuk.
Most a szalvetanak a negy sarkat osszefogjuk ugy, hogy a tomeg a kozepen
lent osszegyuljon, fonallal osszekotjuk es ez igy formalt gomboczokat 3/4
ora hosszaig sos vizben kifozzuk.
Mig a gombocz forr, megpiritunk egy kis vajban egy kello mennyisegu
zsemle-morzsat es felre tesszuk.
Ezen ido alatt szeletekbe vagunk egy ludmajat, kelloen megsozzuk es
fuszerezzuk, es hirtelen egy kis zsirban megsutjuk.
Most a gomboczot forroan reatesszuk a talalo-talra, behintjuk a piritott es
felre tett zsemle-morzsaval, korulrakjuk a hirtelen sult maj-szeletekkel es
forron foltallaljuk."
Jo etvagyat kivanok. J. Zsoka
|
+ - | Fajitas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyha Olvasok!
Mar tobbszor ettem mexikoi un. fajitas etel kulonlegesseget, sot a super
marketekben talalkoztam ilyen fuszerkeverekkel is. Kiprobaltam ugyanolyan
finom, csak egy baj van, rendkivul draga. 25 dkg hushoz kell egy zacsko
fuszerkeverek es min. 300 Ft az ara. Azt hiszem erre mondjak tobbe kerul a
leves mint a hus!
Kerdesem: nem tudja valaki, hogy ezt a fuszerkevereket, hogy kell
eloallitani?
Az osszetetel rajta van, de nem tudom az aranyokat.
Ha hasonlo izt tudnek eloallitani annak is orulnek.
Udvozlettel
Lajos
|
+ - | Rakott burgonya - tipp (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>>Temakor: Rakott burgonya... ( 22 sor )
>Egyik kedvencem a rakott krumpli. Gyermekkorom ota! :-))) Azt hittem,
>hogy valami speci ujitassal allsz elo, hat sajnos tevedtem. :-( Legfeljebb
>annyi a kulonbseg ahogyan en keszitem, hogy nem szoktam kihinteni
>a tepsit zsemlemorzsaval. Egyebkent a kezdoknek nem hivod fel a
>figyelmet olyan fontos dologra, hogy a krumplit csak ugy tudjuk igazan
>szepen felkarikazni, ha teljesen kihult. Tudom, hogy ezt a "ven rokak"
>tudjak, de azt hiszem idonkent a kezdobbekre is figyelni kell. Bocsi! :-))
Egy tipp: ha nem lisztes a krumpli, akkor melegen erdemes probalkozni a
tojasszeletelovel!
Topy
|
|