Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 289
Copyright (C) HIX
1999-08-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Wimpi (mind)  3 sor     (cikkei)
2 Re: Angol konyha (mind)  9 sor     (cikkei)
3 hamis ananasz (mind)  21 sor     (cikkei)
4 Re: Angol konyha (mind)  71 sor     (cikkei)
5 Re: Frankfurti leves (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Re: *** HIX KONYHA *** #288 (mind)  24 sor     (cikkei)
7 Re: gulyas (mind)  46 sor     (cikkei)
8 Koszonet a Wimpiert (mind)  18 sor     (cikkei)
9 fuszerek (mind)  4 sor     (cikkei)
10 Re: brazil - hozzafuzes (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Wimpi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita, a Wimpi az olyan mint a McDonalds, csak rosszabb!

Juli
+ - Re: Angol konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [United Kingdom]
>Toportyut pl Oxford piacan talaltunk.
Es mennyiert ? :-(
Fustolt szalonnat en is ott talaltam, de ket font 10 dkg :-(,
ugyhogy azt otthonrol szoktam hozni, csakugy mint az ecetet.
A lazac tenyleg finom, en amit inkabb hianyolok, hogy nem igazan van
edesvizi hal.

A'kos
+ - hamis ananasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Mar regota olvasom a listat,s benne a jobbnal jobb recepteket es 
otleteket. Most en is szeretnem bemutatni egy sokak altal kedvelt 
gyumolcs -az ananasz-  hamis elkeszitesi formajat.
Hozzavalok: 3kg tok (fozo to:k) kockara apritva
            40dkg cukor
            4dkg citromsav
Elkeszites: A kockara vagott tokot 3,5 oran at aztatom a 2liter 
vizben feloldott 4dkg citromsavas leben.
20dkg cukorbol es 2liter vizbol szirupot fozunk es beletesszuk a 
kockara vagott tokot es kb. 10-12percig fozzuk, majd kiszedjuk.
0,5liter vizbol es 20dkg cukorbol ujra szirupot fozunk es beleontunk 
0,7liter Mester ananasz szorpot. Ezt 2percigallni hagyjuk, majd a 
kockara vagott tokot a szirupba tesszuk.
Forron uvegekbe szedjuk, a maradek levet raontjuk es telire szalicilt 
vagy egyebb altalatok kiprobalt tartositot teszunk ra.
Felhasznalhato gyumolcstortahoz, bolehez, mindahoz amire az ananaszt 
hasznaljuk. Magaban is fgyaszthato. Erdemes kiprobalni.
Sok sikert es jo etvagyat!

Judit
+ - Re: Angol konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Csaba,

> Most erdeklodessel fordulnek Hozzatok. Angliaba, es Finno.-ba
> fogunk kimenni dolgozni. Az angol etelekror mar hallottam, de nem
> igazan az en izlesem. En es a baratom is az olasz konyhat kedveljuk

Minthogy most voltunk 3 hetig ven Albionban, megprobalok irni par sort.

Az angol etelek tenyleg nem mindenki izlese, habar az utobbi idoben a
minoseg sokat javult, legalabbis az ettermekben es a fozes ott is tema,
nincs hetvegi melleklet az ujsagban recept nelkul. Amit en jonak talalok
benne: ertenek a hushoz, milyen resze mihez, mennyire megsutve/fozve es
sokfele savanyusag, eltett dolog, chutney-feleseg van, ami nagyon jo.
Pl. sokkal jobb eltett uborkat ettem mint ami itt van NO-ban, mert nem
annyira savanyu. Es itthon kiprobaltam egy sajat keszitesu husos pie-t,
egyaltalan nem volt rossz :-)

Mi hazi koszton tapasztaltuk meg az ottani konyhat rokonoknal, mivel -
foleg Londonban es feltehetoleg a tobbi nagyvarosban is - az ettermi
arak csillagaszati szinten mozognak. Londonban 10-15 font egy ettermi
kajara ital nelkul meg relativ olcsonak szamit, de az testverek kozott
is 30-45 DEM!! Ennel olcsobb csak a fast food (a fish & chips eleg ritka
lett), vagy reszben a klf. halozatok kinalata (Garfunkel, Pizza Hut meg
hasonlok). Ehelyett foleg a deli szunetben nagyon kedveltek a klf. kis
szendvics barok, igen valtozatos kinalattal. Kis helysegek, par
asztallal, delben csak ugy rajzanak a sotet oltonyos alkalmazottak,
turistak, az egesz kornyek. Egy vitrinben ki vannak rakva a klf.
salatak, hozzavalok, abbol keszitenek kivansag szerint hideg/meleg
szendvicset, azzal nagyon jol lehet lakni. Emellett kinalnak kissebb
szarnyas vagy fott tesztas olaszos etelt, szinten megfizetheto aron. Ha
az ember elviszi, olcsobb mint ha ott helyben leul az asztalhoz. Vagy
kell keresni egy olyan szerenyebb etteremfelet, ami egesz nap angol
reggelit kinal, az szinten jo laktatos (sult virsli, tukortojas, sult
gomba +paradicsom, paradicsomos bab).

Van sok un. take away is, pizzat meg hasonlokat kinalnak elvitelre vagy
rendelesre haza is szallitjak. A minoseget nem tudom, nem probaltuk ki.

Az ettermek kozul az (ottani mertekkel) olcsobbak a klf. azsiaiak.
Asszem ott talalhato Europaban a legjobb keleti koszt, hiszen nagyon sok
azsiai el a UK-ban. Ez meglatszik a szupermarketek kinalatan is,
eletemben nem lattam annyi ilyen-olyan indiai/kinai/thai etelhez valo
ontetet es egyeb hozzavalot.

A szupermarketeket egy szempontbol irigylem toluk (Sainsbury, Tesco).
Sokkal nagyobb a valasztek, rengeteg felkesz vagy kesz etel van, nemcsak
fagyasztva hanem frissen hutve is, pizzatol egesz thai menuig 2
szemelyre, direkt keso este hirtelen megehezo, kronikus idohianyban
szenvedo embereknek :-)) Altalaban sok minden "keszebb" mint itt NO-ban,
sok zoldseg felig/egeszen megpucolva, tobbfele kesz stir-fry
(serpenyoben elkeszitendo) zoldsegkeverek, sokfele kesz pastetom,
pie-szeruseg. Hogy az izuk milyen, azt nem tudom, az mas lapra tartozik
;-) De lattam bio zoldpaprikat is, darabonkent be volt csomagolva
muanyag zacskoba, az aratol kopogott a szemem!

Az viszont igaz, hogy nem mindegyik magyar etelt lehet elkesziteni, pl.
nincs rendes tehenturo gombocnak, soska vagy a NO-ban mar szokasos
kissebb magyar vagy torok tolteni valo zoldpaprika. Van oriasi, lerbe
valo krumpli es par keleti eredetu zoldseg, amit nem volt szerencsem
kiprobalni, mint pl. a pakszoj.

A szokasokat illetoleg a reggeli szereny, tea +vajas-narancslekvaros (
az igazi a sevilla narancsbol keszult, az nem keseru) piritos, az otorai
tea scone-al vagy egyeb sutemennyel meg mindig divatozik, de a kave
egyre jobban terjed es mar valosagos hithaboru dul a sajtoban is. Pedig
kar lenne a teaert, mert az meg mindig jo (es igen, tejjel isszak ami
nem rossz ;-) ). Mi mindenesetre hoztunk ossze-vissza 1 kg teat a
legjavabol (Whittard, Twinings), ami meglepoen olcso volt.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: Frankfurti leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Gabi!

> ==========================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: frankfurti leves ( 6 sor )

> Keresek igazi frankfurti leves receptet! Tudnatok segiteni?

nemreg leveleztem maganban errol a temarol, es kiderult, hogy en itt
NO-ban eleddig nem talalkoztam a levessel e'lo"ben. Miutan utananeztem,
kiderult, hogy egesz masrol van szo mint amit az illeto frankfurti
levesnek ismer. Errefele e nev alatt tobbnyire valami huvelyesbol
keszult levest ertenek (borso, bab), amibe a vegen frankfurti jon - ami
itt inkabb virsli, becsi nev alatt fut :-)) Ezenkivul van egy zoldseges
valtozat is, nagyreszt gyokerzoldsegekkel.

Ezert legyszi, ird meg mifelere gondolsz.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #288 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Juli!

> =========================================
> Felado :  [United Kingdom]
> Temakor: Fw: Angol konyha ( 62 sor )

>> uborkasalatahoz, ami tulajdonkepen sima ecetsav.  Patikaban meg lehet
>> rendelni, de ott persze csak tomenyen aruljak es kapsz egy felliteres
>> uveg
>> tomeny savat, miutan jol kikerdeznek hogy mire kell, nehogy valakit

Nem kritikanak szanom :-) de ezen kicsit elcsodalkoztam. Odahaza RO-ban
is csak egyfajta vadul savanyu, csipos ecet volt, itt NO-ban ismertem
meg a tiszta borecetet, es oszinten mondom, csakis azt hasznalom,
feheret es voroset. Simat veszek, neha magam keszitek fuszernovenyes
valtozatokat. Sokkal aromasabb es nem olyan csiposen savanyu mint az
esszencbol felhigitott. En azt csak takaritasi celokra veszem (itt van a
szuperben).

Ezenkivul finomabb dolgokra hasznalok sherry ecetet vagy neha az olasz
balzsamecetet, amit mar szinte magara is lehet enni.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: gulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"Elestar."

Hamis gulyasleves, Frank modra
Hozzavalok: 75 dkg tisztitott burgonya, 2 db
friss zoldpaprika, 2 db friss paradicsom, 2 nagy
fej voroshagyma, 3 db marhahusleves-kocka, 10
dkg husos fustolt szalonna, 1 mokkaskanal
majoranna, 2 gerezd zuzott fokhagyma, 1 evokanal
piros fuszerpaprika (aki szereti az eroset,
keves cseresznyepaprika-kremet is tehet bele), 2
evokanal tarhonya (de csak hazi, szabalytalan
alaku apro szaraz tarhonya), izles szerint so,
csipet orolt komenymag.
 .

Hamis gulyasleves
Hozzavalok: a leveshez 50 dkg burgonya, 25 dkg
vegyes leveszoldseg, 5 dkg fustolt szalonna, 1
fej voroshagyma, 1 evokanal piros fuszerpaprika,
2 marhahusleves-kocka, 1 gerezd fokhagyma, izles
szerint so, keshegynyi orolt komenymag, a
csipetkehez 1 tojas es 2 evokanal liszt.

HAMIS GULYASLEVES
Hozzavalok: 1 kg burgonya, 1 nagy fej
voroshagyma, 2 zoldpaprika, 1 paradicsom, kis
darabka zeller es 1 szal sargarepa, 3 evokanal
olaj, 1 teaskanal piros fuszerpaprika, 1 csapott
evokanal so, 1 tojasbol es 2 evokanal lisztbol
gyurt csipetke, keshegynyi orolt komenymag.

GULYASLEVES
Hozzavalok: 40 dkg marhalabszar, 50 dkg
tisztitott burgonya, 30 dkg vegyes leveszoldseg
(10-10 dkg sargarepa, petrezselyemgyoker es
zellergumo), 1 nagy fej voroshagyma, 2
zoldpaprika, 1 paradicsom (mirelit lecsoalap is
lehet), 3 evokanal olaj, 1 csapott evokanal
piros fuszerpaprika (aki a csiposet szereti,
tegyen bele csipos paprikat vagy
cseresznyepaprika-kremet, de ne tobbet 1
mokkaskanalnyinal), 1 csapott evokanal so, 1
gerezd fokhagyma, 1 keshegynyi tort komenymag.

Jo etvagyat. (nem zabalni!!!)
Udv: Rumcajsz
+ - Koszonet a Wimpiert (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!

>Ismet egy regi kerdesre talaltam meg a valaszt: Lazar Peter kerdezte a
>jomultkoraban, hogy mi a Wimpi. Nos, megkerdeztem az egyik boglari
>bufeben, azt mondta az eladolany, hogy olyan, mint a hot dog, csak tesz 
>bele zoldsegeket is, mint a hamburgerbe. Nem lattam, de ezek szerint 
>nem lehet egy nagy durranas...:-)

Nagyon aranyos Toled, hogy meg nem feledkeztel meg rolam, es utana-
jartal a rejtelynek. Koszonom.
En azota jartam a Balaton eszaki partjan, de erdekes modon arrafele
sehol sem talalkoztam Wimpi felirattal.
Ezek szerint ez a deli part specialitasa lenne? Es hogy mibol ered ez
az elnevezes, vegkepp passz.

Udvozlettel,
Lazar Peter
mailto:
+ - fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Garam masalat - 400 ft korul - kapni a Nagycsarnokban. Ott szinte minden
van, raadasul nem diszes csomagolasban. Igaz, az arak meg igy is borsosak.
Udv,
Attila
+ - Re: brazil - hozzafuzes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1. Reggelire sokan gyumolcsot esznek.

2. Bar sokan azt allitjak, hogy minden jo kavejukat a kormany kulfoldre
szallitja, s otthon ma'r csak masodrendu van, soha ne igyak rosszabb
kavet!!  Emellett nem is draga: a csomagolt porkolt kavet utcasarkon is
aruljak.

Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS