1. |
Korozott es tarsainak! (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Rizotto es a puliszka becsulete (mind) |
98 sor |
(cikkei) |
3. |
re:Bacskai Peter korozottje (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
4. |
Turogombocos padlizsan, indiai nugat (mind) |
65 sor |
(cikkei) |
5. |
Oscar dij (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
6. |
ferfiak a konyhaban! (mind) |
62 sor |
(cikkei) |
7. |
zabalva fogyni (mind) |
105 sor |
(cikkei) |
8. |
disznotoros + hagymakarika (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
9. |
Re: korozott (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
10. |
torok konyha (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Korozott es tarsainak! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ave all !
Valaki a listarol olvasott a gondolatomba.
Ugyanis en izig - verig husevo csaladbol szarmazom,
es ez az en egyik problemam is.
Mivel ugy is nezek ki - lsd konfetti :szines,kerek,szetszort.
A lenyeg hogy az egesz reform eletmodbol nekem csak
a korozott jon be igazabol.
Szeretnek toletek kapni olyan szakacskonyv tippeket,amikben
korozott es ahoz hasonlo un. kremek vannak leirva.
Ugy ahogy mondom konyvcimekkel is megelekszem.
Elore is koszonom a valaszaitokat.
Ui:Hogyan lehet felismerni a feKete ill. a feHer orszarvut.
Ahogy mar fent leirtam a feKete nek csucsos a pofija
,mig feHer nek szeles.
Ha valaki ismer ilyen apro hasznos dolgokat szivesen fo
gadom.
Uff gepeltem!
|
+ - | Re: Rizotto es a puliszka becsulete (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Zsokanak:
>>Mediterran zoldseg rozmaringos krumplival
> Mar a cimetol is vidamabb az ember ember a kodos-esos novemberben.
> :-)))
Ugye? :-)))) Es akkor megvigasztalom azokat is, akik feltetlenul mindig
hust akarnak enni: a krumpli megy sult csirkemell/-comb melle koretnek
is :-)
> Emilia, lehet hogy a laskagombara gondolsz? No mindjart megnezem a
> Halasz Elod nagyszotarban. Ime:
> die Auster (zoo.)=osztriga
> der Austernpilz (bot.)=laskagomba
Pontosan! Ez azt jelenti, be kell szerezzek egy ujabb kiadast, az
enyemben nincs benne.
> No lam a nemeteket az osztrigara emlekezteti a gomba? :-))
Haat... mondjuk maga a kagylo kicsinyket hasonlit ra alakra. De a
laskagomba tenyleg jo es szinte semmit sem kell pucolni ;-)
> Legjobb tudomasom szerint meg eddig soha nem kostoltam meg a
> kolest, de elobb utobb, ami kesik nem mulik, ilyen erdekes
> variacioban.
Azutan jutott eszembe, vallalkozo szellemuek kiprobalhatjak esetleg
puliszkaval is.
>>vagy az olasz modra keszitett varganyas rizotto, ami igaz hogy kicsit
>>faradsagos, de bizony finom. Ezeket, ha keritek, majd kulon, nehogy
> Persze kuldjed el, hiszen vannak a listan igazi vegetariusok is!
Akkor most ezt meg ideirom, aztan hetvegeig sajnos szunet, azaz munka.
Gombas rizotto
--------------------
4 szemelyre:
300 g rizs (lehetoseg/penztarca szerint a speci olasz Avorio, de nagyon
jo a kerek ragados is amit tejberizsre hasznalunk)
10 g szaritott varganya
1 hagyma
3 baberlevel
60 g vaj /margarin
250 ml feher szaraz bor vagy zoldseg-/husle'
750 ml zoldseg-/marhahusle'
so, bors
osszesen 450 g friss gomba (sampion, laska, miegyeb)
1 EK olaj
80 g frissen reszelt parmezansajt
A szaritott gombat beaztatjuk 2 EK vizbe (ha idoben eszunkbe jut, kb.
fel oraval elkeszites elott). Az aprora vagott hagymat es a
baberleveleket forro zsiradekban megdinszteljuk. A rizset hozzaadjuk,
uvegesre dinszteljuk. A megpuhult gombat, aztatole't es a bort
hozzaadjuk. Allando kavaras mellett fozzuk, ameddig felszivodik a le'.
Lassu tuzon 30 percig puhulni hagyjuk, kozbe-kozbe allando kavaras
mellett hozzaadagoljuk a forro levet. Mindig annyit ontsunk ra, hogy epp
kisse leves legyen, ezt megint hagyjuk felszivodni, megint levet
hozzaadni stb., a rizs legyen jo ragados. Kozben vitezen kavarjuk hogy
ne kapjon oda. Sozzuk, borsozzuk.
A friss gombat megtisztitjuk, kis darabokra vagjuk. Forro olajban
megpiritjuk es a rizsbe keverjuk. A sajt felet azon forron beletesszuk,
ujfent megkavarjuk (ez mar nem olyan konnyu, de el lehet nevezni
fitness-gyakorlatnak). A maradek sajtot ki-ki a tanyeron szorja a
tetejere.
Pista ba'nak:
>>Temakor: Puliszka, jobb korokben Polenta neven ismeretes. ( 86 sor )
Nalam mar csak puliszka marad a neve - foleg ha kedvenc modra keszitem,
juhturoval/szalonnaval :-) Valamikor leirtam, de talan nem haragszik meg
a t. kozonseg ha megismetlem :-)
------
Kivajazott tuzallo edenybe beletesszuk a megfott puliszka felet, ra egy
reteg elmorzsolt feta turot (Telemea), erre piritott szalonnadarabkak
jonnek. Ra a puliszka masik fele, a tetejere ujra szalonna a zsirjaval
es tejfol. A sutoben osszerottyantani, amig a teteje kezd pirulni,
talalaskor tejfol jon ra. Ez nagyon finom dolog. Eredetileg liptoi
turoval keszitettuk (gomolya) - pontosabban a roman burduf turoval
(=juhturo) - az volt az igazi. De hol van ilyesmi NO-ban... <sohaj>
------
> Egyet lehet veled erteni, eljen (velunk egyutt) a puliszka! :-))))
No ezt alairom en is! :-))))))))
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | re:Bacskai Peter korozottje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajnos, nem volt meg idom elkesziteni (meg a sort sem szeretem, bar a
korozottbe biztosan jo), de ilyen elvezeteses receptre es elvezetes
leirasra osszefutott a aszamban a nyal!
Kosz Peter!
Bela
|
+ - | Turogombocos padlizsan, indiai nugat (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok! A mostani receptem eleg munkaigenyes, de az eredmeny
altalaban megeri. Ugy is lehet ezt az etel nevezni, hogy a husevok kedvence.
A rokonsag, amikor hozzank jon, mindig azt kerik, hogy gombocos krumpli
legyen. Azt hiszem most kellokeppen osszezavartam :) az etel elnevezeset
tehat elkezdhetem a receptet.
Hozzavalok:
6 kozepes meretu tisztitott, s kb. 2 cm-es kockakra vagott krumpli
2 kozepes padlizsan megmosva es 2 cm-es kockara vagva (nem szoktam a
megpucolni!)
2 kozepes zukkini megmosva es 2 cm-es kockara vagva (szinten nem szoktam
megpucolni)
2 l tejbol keszult sajt (elozo szamban levo recept szerint elkeszitve)
5 pupozott kiskanal fuszerkeverek
1 evokanal ghi
1 l ivo (ami a sajt keszitesenel marad) vagy viz
2 paprika karikara vagva
2 paradicsom aprora vagva
2 dl tejfol
olaj vagy ghi a suteshez
petrezselyem a disziteshez.
Elkeszites:
A kockara vagott padlizsant, zukkinit kisutom a ghi-ben vagy olajban. Akkor
jo, ha enyhen barna szine van, s lecsopogtetem a zsiradekot rola (egy
szurobe teszem miutan kisutottem, s ha lecsepegett, akkor teszem egy
gyujtotalba). Kozben elkeszitem a sajtgombocokat. Ezt tobb felekeppen lehet
elkesziteni. Ha nem teszek bele semmilyen fuszert, akkor egy semleges izu
gombocot kapok, vagy 1 evokanal Knorr Delikat 8 fuszerkevereket keverek bele
vagy a sajat fuszerkeverekembol teszek bele 1 evokanallal. Akarmit teszek
bele vagy nem teszek bele semmit sem, jol osszegyurom, s kis gombocokat (kb.
3-4 cm atmeroju) formalok belole. Miutan padlizsan es a zukkini kisult,
ezeket a gombocokat sutom ki a ghi-ben. Ez a legnehezebb resze az egesz
receptnek. A forro ghi-be nem tul sok gombocot teszek, s folyamatosan
gorgetem oket, hogy ne tapadjanak az edeny aljara. Ha szep barna akkor
kiveszem, s ezeket is lecsepegtetem. Miutan kisutottem az osszes gombocot, a
krumplit is hasonloan kisutom. Kozben egy fazekban felmelegitem az 1
evokanal ghi-t, s beleteszem a fuszerkevereket, s kb. 20 masodpercig
kevergetem, majd beleontom az ivonak a felet. Miutan felforr belerakom a
kisutott zoldsegeket, krumplit es a tetejere a paprikat, paradicsomot. Annyi
folyadekot ontok hozza, hogy eppen ellepje a labasban levo zoldsegeket, s a
tetejere teszem a kisutott gombocokat. Fedovel lefedem, s 25 percig lassu
tuzon fozom. Ezutan leveszem a gombocokat a tetejerol, s belekeverem a
tejfolt, s megegyszer felforralom, s leveszem a tuzrol. Talba ontom, s a
tetejere teszem a gombocokat, s megmosott petrezselyemmel diszitve talalom.
Jo etvagyat hozza.
Indiai nugat
Ez az edesseg nem a legszebb latvanyra, de nagyon finom, s gyorsan
elkeszitheto. A tej helyett esetleg tejszint is lehet hasznalni, de akkor a
ghi elhagyhato.
Hozzavalok:
25 dkg daralt dio, mogyoro vagy mandula
25 dkg cukor
3 dl tej
1 kiskanal ghi vagy vaj
disziteshez esetleg kesudio
Elkeszites:
A ghi-t vagy vajat felolvasztom egy mely serpenyoben, s a diot a cukrot es a
tejet belekeverem. Kozepes tuznel allando kevergetes kozben addig piritom,
mig egy osszefuggo masszat nem kapok belole, s amikor mar elvalik az edeny
aljarol, s sotet barna szinu lesz (ez kb. 25 perc utan bekovetkezik) akkor
az egeszet egy alufoliara kiontom, s egy vizes kessel kb. 1 1/2 cm
vastagsagu lepennye formalom. Ha kihult, akkor 2 cm-es kockakra vagom, s
esetleg egy fel kesudioval diszitem. Ovatosan talra helyezem, s ugy talalom.
Ehhez is jo etvagyat.
László
|
+ - | Oscar dij (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Kedves, arnyszivu Misi!
>Nem haltam ehen, csak egyszeruen nem jutok hozza, hogy irjak.
>Szornyu lehet finom receptek olvasasa kozben ehenhalni. ;)))
Eppen meg akartam kerdezni, hogy igazoltan vagy-e tavol, mert mar
nagyon hianyoztal, es bizton nem _csak_ nekem!
Meg kell vallanom, hogy igazan sok biztatast kaptam mar magan levelben,
de azert egy _grand seigneur_ nyiltan szemtol szembe szid, vagy dicser!
Nem vagyok hiu _annyira_, de nagyon nagyon jol esett az Oscarod!
Igazi ferfias, magat felvallalo ur vagy, ha mar egyszer dicsersz valakit,
akkor azt nyilvanosan is fel mered vallalni. Ez igen! ;-)))
>Emellett szinte naponta jelentkezel a "Konyhan", kincseket talalsz a
>pinceben es kozben azon torod a fejedet, hogy a pirosra pacolt szekeket
>hogyan tudnad eredeti szinukre visszavarazsolni. Hodolatom!
Hat a szekeim meg mindig pirosak, mert a hozzaertok egy kisse
lelomboztak. :-(
>Az az erzesem, hogy neked legalabb 30 orabol all egy nap.
Sajnos a nap nalam is csak 24 orabol all, es mindig idozavarban vagyok,
mert valami mindig lemarad. Peldaul a ferjemnek kb masfel eve kotok egy
kardigant, szerinte ugyanis, csak az a jo, amit en csinalok, ha csinalom
;-))
>Amikor ezt a sort olvasod, eppen akkor teszem a fuszeres polcodra
>kepzeletben azt a sargan fenylo szobrot amit OSCAR-nak hivnak, de ezen
>feher koteny es magas sapka van es egy nagy fakanalon pihenteti a kezeit.
Nagyon, nagyon jol esik egy laikus konyhatundernek ilyen megtiszteltetes.
>Misi, Te ilyen nyilvanosan udvarolsz Zsokanak? :)))
>
>Martha
Na, ne legyel irigy!! Nem vezet az semmi jora, epekoveid lesznek! :-))))))))
Szeretettel Jeszenszky Zsoka
|
+ - | ferfiak a konyhaban! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ismet sziasztok Konyhasok!
A targyban jelzett ferfiak elott le a kalappal, (rossz maju megjegyzeseket
kerulendo kijelentem, hogy van kalapom!!) Nagyon szereny korulmenyek kozott,
de nagy egyetertesben, harmoniaban nottem fel otthon. Edesapam neha
nekigyurkozott es bizonyos eteleket szemelyesen fozott meg. Zsenge
gyermekkent megtanultam, hogy a ferfiui nagyvonalusag csak hasznal a
konyhaban, ha az etel megkivanja nem szabad sporolni a tejfollel, vagy
barmivel, amit bele kell tenni a kajaba, mert szegeny edesanyam persze a
hatan vitte a haztartast is a munka mellett, persze, hogy ahol lehetett
kihagyta a szerinte nem olyan fontos alkotoreszeket. Ha az apu keszitette a
gulyast, egeszen mas ize volt! Ha o keszitette a szekelygulyast, sokkal
finomabb volt. Akkor elhataroztam, hogy en inkabb ugy fogok fozni mindig,
mint az apam, inkabb nem csinalok meg valamit, ha nincs ra keret.
Szerencsere valahogy az etelekkel mindig sikerult anyagilag egyenesben
maradni.
Mindez azert jutott eszembe, mert lenyugozve olvastam Peter korozott
receptjet. Gyermekkoromban nagyon sokszor ettunk korozottet liptoi turobol,
legalabbis akkor ugy hivtak. :-) Sajnos edesanyam, majdnem mindig tett bele
tehenturot is, amit en nem szerettem, mert a turot nem tudta eleg homogenre
elkeverni es nem volt igazan jo ize a tehenturonak, vagy csak en ugy
kepzeltem, de nem szerettem. :-( Jo hogy leirtad Peter ezt a teljesen
trivialis etelt, hiszen manapsag is eleg gyakran esszuk itthon, de meg eddig
nem juott eszembe leirni, azt meg ahogyan leirtad orom volt olvasni.
Hala Istennek kiderul, hogy van sok fiu, ferfiu, aki elvezettel foz. Hajra
fiuk!!!! Koszonet a receptekert, es azert, hogy a fozest sem degradaljuk noi
munkara. :-)))))
(Na most nem a sajat ferjemrol van szo, mert ot inkabb megkerem, hogy a tean
kivul ne is akarjon mast fozni, szerencsere nem is erolteti :-))).)
Szia Agi!
>Temakor: Re: torok recept ( 80 sor )
>Orommel jelentem, hogy megcsinaltam, es ket tapasztalatom van:
>1. A jo nagy paradicsomot jo alaposan vajd ki, mert kulonben a
> tojas kicsurog belole (igy lett nekem "paradicsom mellett sutott
Kosz a tapasztalatot. Ami a paradicsom hazai izeit illeti, hat most nalunk
sincs igazan jo izu paradicsom , mert ma leesett az elso ho, es ez a
zoldsegnoveny nem igazan szereti a hideget, mar csak importbol van belole.
Koszi Podmaniczky Laszlonak a vegetarius recepteket.
Kedves Pista Ba'!
>2./ Zsoka Lelkem... ez nem politizalas. Igazad van annak semmi helye itt,
de
>az izlestelen ide nem valo iras nem a "massag joga".
Igazad van Kedves Pista Battyam! Ez nem politika, csak ide nem valo volt!
>Beigli!!! Keszen vagy a bejgli sutesre? Jo a recepted vagy ez iden is
>kiserletezel?
Ugy latszik idejekoran emlekeztetsz bennunket a beiglire. Jelzem en nem
szeretem enni, de lehet, hogy ezert kesziteni sem. :-( Szerencsere a
noverem,
aki 5 evvel oregebb nalam :-)))), szinte pogacsan kivul csak beiglit tud
jol
sutni, van ilyen :-)))), egyszeruen mentesit evek ota a beigli repedestol
:-)))).
Ma sok lesz mar belolem, holnap elkuldom azt a 10 perces piskotat, amit
kedvenc orult baratnom kedveert sutottem tegnap, vanilia sodoval.
Mindenkit szeretettel udvozol: Jeszenszky Zsoka
|
+ - | zabalva fogyni (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Canada] irta:
>Kanadai Csoda Diéta. ... annyit ehetsz ami jol esik és egy hét alatt
>4-8 kilogram fogyás is lehetséges.
Ezer bocsanat fejemre, de ugyanazok a biologiai, kemiai, es fizikai
torvenyek mukodnek Budapesten es Torontoban is. Ezert ezt nem hagyhatom
vita nelkul. A bekuldo joszandekat termeszetesen nem vonom ketsegbe, de
egy szenzaciohajhasz, mediak altal felfujt, eltulzott irast idezett be.
Heti 4-8 kg-ot fogyni dietaval lehetetlenseg. A maximum kb. heti 3 kg.
Es ehhez nulldietat kell tartani, azaz vizen es vitamintablettakon kivul
semmi mast nem szabad enni. Kivetel itt is van, korosan elhizottak,
2-300 kg testsulyu emberek a magasabb alapanyagcserejuk miatt valoban
tobbet tudnak ennel fogyni hetente, de az extremitas.
Rovid fogyokuraknal _latszolag_, ismetlem _latszolag_ ennel tobbet lehet
"fogyni", de az nem valos fogyas, hanem a szervezet viztartalekainak
csokkenesebol adodik. A dietaval jaro somegvonas okozza. Ezt a plussz
latszolagos "fogyast" azonnal es torvenyszeruen visszaszedi az ember,
amint visszater a normalis taplalkozasra, es sohoz jut a szervezete.
Tehat eros fogyokuranal az elso heten, es csak az elso heten valoban
4-5 kg-al kevesebbet mutathat a merleg. De ebbol 1,5-2.5 kg.
torvenyszeruen
visszajon a fogyokura elhagyasakor.
>Ha követed ezt a PROGRAMOT egy hét után, könnyűnek és energikusnak
fogod
>magad érezni mivel a szervezetedet minden káros tisztátalanságtol
>megszabaditotta.
Mar a harmadik naptol szinte euforikus erzest okoz az eros fogyokura,
de annak semmi koze nincs a szervezet "tisztulasahoz".
>A titka ennek a PROGRAMMNAK, hogy az ételek amit tartalmaz nem ad,
>hanem eléget kaloriát.
Mesebeszed! De van egy ilyen anyag. A feherje. A tiszta feherje. A
szervezet minden sejtje a ver cukortartalmabol taplalkozik. Onnan
veszi az energiat. A sejtek zsirbol es feherjekbol nem tudnak energiat
kivonni. Tehat abban az _elmeleti_ esetben, ha _csak_ feherjet eszunk,
akkor a szervezet bonyolult vegykonyhajaban a feherjet cukorra kell
atalakitani. Es ez bizony tobb energiajaba kerul a szervezetnek,
mint amit az igy keszitett cukor tartalmaz. Tehat az energiamerleg itt,
es csakis itt negativ.
Miert _elmeleti_ ez a dolog? Mert a szervezetnek sokkal konnyebb
zsirbol cukrot csinalni, es azt is teszi tulnyomo reszt, amig lehet.
Ezert is fogyunk. A szervezet a zsirtartalmat cukorra alakitja, es ezt
elik fel a sejtek. Vegzetes ehsegsztrakoloknal is ez okozza a halalt.
Eloszor elfogy a szervezet zsirtartaleka, addig nincs nagy baj, de ha
ez elfogyott, akkor a szervezet elkezdi a feherjetartalmat cukorra
alakitani es pl. a szivnek nem nagyon tesz jot [de mas eletfontos
szerveknek sem], ha jelentosebben fogy az izomszovete. Nem is beszelek
az itt keletkezo mergezo bomlastermekekrol. Tehat kajalhat a fogyokurazo
rengeteg szaritott, poritott tojasfeherjet, ez hasznos is, mert a
szervezet feherjefogyasa azert kis mertekben minden fogyokura
velejaroja,
de kifejezetten fogyokuras celra nem igazan jo. Mert haiba negativ itt
az energiamerleg, a szervezet, amig van, inkabb a sajat zsirjat bontja
el, es nem realizalodik jelentos mertekben a fenti negativ
energiamerleg.
Mas kerdes, hogy hasznos feherjedusan fogyokurazni, mert valamit enni
azert kell, es az akkor mar inkabb legyen feherje, mint barmi mas.
Fott bornelkuli csirke es pulykamell koret nelkul prima dolog.
>MINNEL TOBBET ESZEL ANNÁL JOBB annál tobbet tudsz fogyni.
>Ez a leves nem ad kaloriat.
Barki egy egyszeru kaloriatablazattal kiszamithatja, hogy mennyi
[pozitiv] kaloria van a levesben. Tehat mese a fenti mondat. Mindketto.
>Egyél csak gyümölcsöt, banánt kivéve. Amennyi jol esik. Sárga és görög
>dinnye a legjobb.
A gyumolcsokben rengeteg a cukor, a dinnyekben kulonosen. Nem igazan
jo fogyni. Bar finom es egeszseges. De akkor mar inkabb almat.
>Banán és tej. Nyolc banán vagy 2 alma, 2 szilva, 2 nektarine es 2
banán.
A banan az kaloriabomba. A szilva is. A tejrol meg a so:r jut eszembe.
Ugye mennyit beszelunk so:rpocakrol? Nos a tejben ugyanannyi kaloria
van,
mint a so:rben. Ugyanannyira is hizlal.
>6-8 pohár 2%-os tej.
Ez annyi, mint 4 uveg so:r.
>Barna, hántolatlan rizs, zöldség és gyümölcs lé.(cukor mentes) Amennyi
>folyadék csak jol esik, tea es káve szinetén.
A rizsben nem keves kaloria van. Nepek elnek szinte tiszta rizsen.
Es cukormentes gyumolcsle nincsen. Legfeljebb olyan, amibe nem tettek
plusz cukrot.
Nos mindezek ellenere a fenti dieta nem rossz. Ha heti 1 kg. fogyast
garantalna, nem ragadtam volna billentyuzetet. De, ha valaki ettol heti
4-8 kg-ot, vagy napi egyet fogyni tud, az surgosen jelentkezzen a
legkozelebbi korhazban. Mert biologiai csodabogar.
Udv, Peter.
|
+ - | disznotoros + hagymakarika (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Kicsit hallgatag voltam az utobbi idoben, de azert lehetoseg szerint minden
nap olvastalak Benneteket. Latom, kezdunk atalakulni csevegos - csipkelodos
:-)) tarsasagga, ez sok szint hoz a listara :-))))).
A multkor epp szo volt a disznotoros finomsagokrol, es ezzel kapcsolatos az
en kerdesem: tudtok-e ajanlani boltban kaphato hurkat - kolbaszt, ami
valamennyire hasonlit a hazi disznotoroshoz?? Tudom, ez szinte lehetetlen,
de hatha van mar olyan husuzem, amelyik rajott erre a piaci hianyossagra es
valami ehetot is gyart.... A hurkat en _csak_ rizzsel tudom elkepzelni, meg
a hatam is borzong a menzan kapott mubeles zsemles peptol. Brrrrrrrr :-(((((((
--hagymakarika a' la Burger King
TUCSI irta:
>Viszont rajottem, hogy a Burger King hagymakarikaja nem hagyma, hanem magas
>hagymatartalmu teszta.
Pont ezt akartam en is megirni (csak nem volt tegnap idom). En egy idoben
meg arra is gyanakodtam, hogy valami jofele E ... hagyma-aroma van benne
:-)))))))
A kfele husleveskockakban sincs egy molekulanyi huskivonat sem....
sziasztok,
Zita
|
+ - | Re: korozott (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bacskai P irja:
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Korozott ( 86 sor )
> Idopont: Tue Nov 16 08:00:35 EST 1999 KONYHA #371
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[...]
> Ha megengeditek, most elmeselem Nektek, hogyan is csinalom a
> korozottet, hogyan is csinalom lassan husz eve ugy, hogy meg senki nem
[...]
Kedves Bacskai P!
Volt ertelme ma felkelnem! Plane beleneznem a levelesladamba!
Micsoda stil!
Bar a recepted onmagaban teljes, megis megkerdem:
mi a helyzet a mustarral?
- Gergely
|
+ - | torok konyha (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Agi irta:
>Az etel neve "manti", ahol az i-n nincsen pont,
>es ettol olyan u~ szerunek
>ejtik.
Egesz pontosan velaris "i" az oroszol tudokat a
"jeru" hangra emlekeztetheti.
Ez a hang regen a magyarban is letezett es mely
hangrendunek minosult. Gondolkoztatok mar rajta, hogy
miert van:
ij - ijak
kin - kinok
in - inak
DE:
sin - sinek
hir - hirek
szin - szinek
Hat ezert, itt orzi a magyar nyelv ezt a bizonyos regies
"pont nelkuli i-."
Egyebkent a torok etelnevek nagyon aranyosak, van pl.
egy olyan etel, melynek neve magyarul annyit tesz "Ofelsege
szerette."
Vagy ott van az imambayildi, vagyis "az imam elajult."
Ez valami olajos padlizsanos kaja.
Elnezest, hogy receptre nem futotta, de csak egy torok szakacskonyvem
van, az is nemetul.
Uvd: Afonya
|
|