1. |
Elso bejelentkezes (mind) |
72 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Karacsonyi ital = Eggnog (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
3. |
Kuglof piskotabol (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
4. |
husfelekrol (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
5. |
Karacsonyi ital (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
6. |
Meleg fustoles (mind) |
81 sor |
(cikkei) |
7. |
Almas csirkemell (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
8. |
Vajpuha marhaszelet (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
9. |
soya/hoisin (hoppa) HAMIS VADAS MARHA (mind) |
57 sor |
(cikkei) |
10. |
Karacsonyi ital (mind) |
44 sor |
(cikkei) |
11. |
tarkony (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
12. |
Sonkas tojasropogos... (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
13. |
Rakott burgonya... (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Elso bejelentkezes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyhasok!
Mar eleg regota olvasom az itt megjelent recepteket, de meg idaig nem tudtam
magam arra raszanni, hogy irjak is. Most ugy erzem eljot az ido. Magamrol
csak annyit, hogy ingazo vagyok, s ezert hetkozben en gondoskodom az
ellatasomrol. En mar kb. 6 eve vegetarianus vagyok, s ezert eleg nehez volt
megtalalnom azt a menut, ami izre is megfelelo es
tapertek/vitamin/feherje/stb. szempontjabol is taralmazza a szukseges
osszetevoket. Eloszor en is az indiai szakacs muveszetet tanulmanyoztam, de
azt kell mondanom, hogy sajnos nem valt be nalam. Nem azert, mert nem birtam
megenni, hanem inkabb azert, mert a csaladom nem birta, s en is inkabb a
hazai izeket szeretem. Ekkor kezdtem neki a kiserletezesnek, s talaltam
nehany olyan etelt, ami nekem is csaladomnak is sot az ismerosoknek is
izlett. Ezekbol kuldenek egy parat azzal a megjegyzessel, hogy a megadott
mennyisegek nem pontosak, s mas fuszert is lehet esetleg izles szerint
kiprobalni. Termeszetesen az eteleknek nincs nevuk, mert meglevo receptek
modositasaval jottek letre igy nem tudom milyen nev illene rajuk.
En is ghi-t hasznalok, amelyet hasonloan keszitek el, mint itt mar tobben is
leirtak, csak az edeny aljan levo reszt nem kaparom fel, hanem csak leontom
a vegen rola a tiszta ghi-t. Ha ghi nincs, akkor lehet olajat vagy fozo
margarint is hasznalni, de azzal mas lesz az ize az etelnek.
Egy fuszerkevereket hasznalok, amit majdnem minden etelhez fel tudok
hasznalni, ezert ebböl mindig nagyobb mennyiseget keszitek.
Hozzavalok: (ek - evokanal, kk - kiskanal)
4 ek Knorr fuszerkeverek (delikat 8)
3 ek edesnemes piros paprika (en a kalocsait hasznalom, mert annak a
legszebb a szine, s nekem az izlik)
2 ek orolt romai komeny (nemet nyelvteruleten kreuzkummel) amit a Kaisernal
lattam diszdobozban, de az eleg draga volt
izles szerint 1/2-1/4 ek orolt fekete bors vagy cayenne bors
illetve 1/2-1/4 ek chili por
A fuszereket alaposan osszekeverem, s egy zarhato dobozban tarolom a
felhasznalasig. Ha valaki nagyon nem szereti az eroset, akkor a chili es a
bors mennyiseget csokkenteni kell.
Altalaban kis mennyisegeket fozok, ezert azt szoktam csinalni, hogy a
zoldsegeket megpucolom, s amit nem hasznalok fel azokat a melyhutoben
tarolom. Tudom errol komoly vita folyt mar itt, hogy jo vagy nem jo, de
egyszerre csak keves repat, karalabet, stb. hasznalok, s nem szeretek semmit
sem kidobni.
Az elso egy viszonylag gyorsan elkeszitheto etel, ami leginkabb a magyar
paprikas krumplira hasonlit, de nem az :)
Hozzavalok (kb. 4 szemelyre):
6 kozepes nagysagu krumpli megtisztitva kisebb kockara vagva,
1/2 kozepes karfiol rozsakra szedve,
1/2 kozepes brokkoli szinten rozsakra szedve,
1 nagyobb sargarepa apro kockara vagva
1/2 karalabe apro kockara vagva
2 ek ghi vagy olaj
4-5 kk fuszerkeverek
1/2-1 l meleg viz
valtozatokhoz: 1 kis pohar tejfol vagy joghurt vagy egy apro kockara vagott
fustolt paranyica sajt.
Elkeszites:
A ghi-t egy kozepes meretu labosban felmelegitjuk, s amikor egy kicsit
sistereg beleontjuk a fuszerkevereket, s alaposan elkeverjuk a forro
zsiradekban. 15-20 masodpercig keverjuk, majd beleontjuk a krumplit. Most a
krumplival keverjuk ossze alaposan, s ha a krumpli kellokepen piros (a
paprikatol), akkor belerakjuk a tobbi zoldseget, s felontjuk vizzel ugy,
hogy eppenhogy befedje vagy inkabb egy kicsit kevesebbet szoktam ra onteni.
Ezutan lefedem, s kozepes langon 20 percig fozom. Ha megpuhult a krumpli,
akkor fedo nelkul fozom tovabb 5 percig, s ekkor rakom bele a kulonbozo
valtozatoknal a tejfolt vagy a joghurtot vagy a paranyicat. Az etel hidegen
is nagyon finom. Talalaskor egy kis lemosott petrezselymet szoktam rarakni.
Ehhez leginkabb paradicsom, paprika es uborka salata megy. Jo etvagyat
kivanok.
Ha tetszik folytatom.
Udv. Laszlo
|
+ - | Re: Karacsonyi ital = Eggnog (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A karacsonyi italt "eggnog"-nak hivjak, ime a recept a
szakacskonyvbol (sajnos amerikai, ezert az egysegek is azok):
En meg nem csinaltam, es azt hiszem iden is inkabb majd
keszen megveszem... ;-)
Hozzavalok:
12 nagy tojas
1 1/4 csesze cukor
1/2 teaskanal so
2 quart tej
1 csesze sotet rum (nem kotelezo)
2 evokanal vaniliaaroma
1 teaskanal orolt szerencsendio + egy kicsi a tetejere szorni majd
1 csesze tejszin
1. Egy nagyobb labosban habverovel felverjuk a tojast, cukrot es
sot, amig osszekeverednek. Fokozatosan ontsuk bele a fele tejet,
es lassan fozzuk, egyfolytaban keverve, amig ugy megsurusodik,
hogy egy kanalra ragad (kb. 25 perc, a keverek kb. 160 Farenheit
lesz). De vigyazzunk, hogy ne forraljuk.
2. Ontsuk a kevereket egy nagy talba, keverjuk bele a rumot (ha akarjuk),
majd a vaniliat, 1 teaskanal orolt szerecsendiot, es a maradek tejet.
Lefedve tegyuk a hutobe, legalabb 3 orara.
3. Kozepes sebessegu mixerrel verjuk fel a tejszint, amig apro kis
csucsocskak kepzodnek, amikor a mixert kivesszuk. Kezi habverovel
ovatosan keverjuk bele a felvert tejszint a keverekbe.
4. Ontsuk az eggnog-ot egy nagyobb lehutott puncsostalba, szorjuk
meg a szerecsendioval a tetejet.
Udv,
Agi ;-)
__________________________________________
NetZero - Defenders of the Free World
Get your FREE Internet Access and Email at
http://www.netzero.net/download/index.html
|
+ - | Kuglof piskotabol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kuglof (piskota tesztabol)
Habverovel kikeverek 4 egesz tojast meg 4 sargajat 15 dkg porcukorral, es
goz folott verem, amig teljesen at nem forrosodott. A gozrol leveve addig
keverem tovabb, amig teljesen ki nem hult. Ezutan beleszitalok 12 dkg
reteslisztet, hozzaadok egy csomag vanilias cukrot, 5 dkg mazsolat, vegul 6
dkg olvasztott, de langyos margarint. Kivajazott, lisztezett kuglof formaba
toltom es elomelegitett sutobe teszem. 5 percig eros langon, majd takarekon
tuprobaig sutom. Meg melegen deszkara boritom, es meghintem vanilias
cukorral izesitett porcukorral.
A kuglofhoz valamilyen sodot, vagy gyumolcsontetet szoktunk enni.
Vaniliasodo
Klasszikus modon igy keszul: 5 egesz tojast 5 ek porcukorral, 1 ek
vaniliascukorral habosra keverek, beleontok 1/2 l tejet, amelybe elozoleg
1/2 rud vaniliat foztem bele. Tuzon habverovel surusodesig fozzom. Forrnia
nem szabad! A tuzrol leveve tovabb verem, amig kihul. Talalas elott a
vaniliarudat kiveszem.
Manapsag, keszithetunk gyorsabban vaniliasodot vaninila puddingporbol, az
eloirt tej mennyiseget ketszeresnek veve. (Bevallom legtobbszor en igy
keszitem el, kulonosen, ha nincs eleg tojas otthon.)
Barackontet.
A legtobb haztartasban van otthon eltett sargabarackiz, vagy a Nagymama
lekvarja sorozatbol valamilyen lekvar, bocs iz. :-)). Gyorsan keszithet
mindenki ontetet. 1/2 l barackizt (vagy mast) elkeverunk 20 dkg porcukorral
es 1/2 l tejszinnel. Simara kavarva hidegen fogyasztjuk.
Sziasztok: J. Zsoka
|
+ - | husfelekrol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Mindenkinek!
Koszonet Kaskoto Istvannak az igazi pulykasult leirasaert. Nem
mondom, hogy kissebbrendusegi erzest tamaszt bennem, ha
ilyen profival kerulok szembe, inkabb nagyon is jo, hogy amator
letemre tanulhatok a receptekbol. :-)
Edit irta Gyorbol:Temakor: Pulyka
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Re:#360, 361, 362 ( 89 sor )
Ahogyan leirtad a pulyka keszitest, azonnal megereztem anyosom
mindenkori karacsonyi pulykajanak illatat. O is mindig igy csinalta
Zsuzsa irta:
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Re: marha es mas ( 27 sor )
>a férjem meg mást nem nagyon eszik meg. Még a halat szereti, de azt is jobb
>itt nem venni és nagy nehezen sikerült elfogadtatnom vele a pulykát,
csirkét.
A magyar disznohuseves a torok hodoltsag idejen terjedt el, amikor a torokok
minden allatot elhajtottak, kiveve a disznot, mert az tisztatatlan volt.
Igy azutan amikor a torokok ki lettek uzve honunkbol, a diszno megis
megmaradt. :-(
Szeretnem felhivni a figyelmed, persze nem tudom hol laksz, de, ha a
fovarosban, akkor eleg jo valasztek van a Cora aruhazban halbol. En
nekem egy kicsit messze van, de idonkent elmegyek oda pl. afrikai
harcsafilet venni, mert nagyon jo izu, es nem szalkas.
(A boret mindig kidobom!)
Koztudottan nagyon egeszseges a busa is, csak az a baj vele, hogy
egy kicsit szaraz, es persze nagyon szalkas. Megis leirok ide egy gyos,
de finom receptet.
(Persze barmilyen halfilebol is megcsinalhatod.)
Tejszines busa
4 szelet halfile, 1 dl tejszin, 5 dkg vaj, 1/4 citrom leve, 1-1 csokor
snidling es petrezselyem. (Esetleg 1 kk mustar)
A halfileket leborozom, es a citromlevel meglocsolva megsozva 1/2 oraig
allni hagyom. Utana a vajban mindket felen szep pirosra sutom, es
forro talra teve a sutoben nyitott ajto mellett melegen tartom. A
serpenyoben
maradt vajba tejszint keverek, es a ketfele finomra vagott zoldfuszert
hozzaadom. (Ha nincs keznel, akkor mustarral izesitem a martast.) A koret
fakultativ, amit legjobban szerettek hozza.
Hat ennyi amit ma irok Nektek. Sziasztok: Zsoka
|
+ - | Karacsonyi ital (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kicsi Niagara kerdezte a karacsonyi ital neve't. Egg nog-nak hivjak.
Valoban csak az ev vegen kaphato. A www-n tobb receptet hoznak, legtobb
komoly mennyise'gben, 30-40 emberre. Sajnos mindegyik angolul van.
Szemelyes tapasztalatom, hogy a nutmeg (szerecsendio) elengedhetetlen a
receptbol, mig a szeszes ital nincs minden verzioban.
http://www.virtualcities.com/ons/va/a/vaab8v11.htm
http://www.northpole.com/cooking/rec110.html
http://www.ichef.com/ichef-recipes/Beverages/31960.html
http://www.simonsays.com/joy/menus/joyrecp.cfm?rec_nr=58
Egy masikat is tala'ltam, amit alabb kozlok:
Categories: Beverages, Eggs, Alcohol
Yield: 30 servings
24 Eggs, separated
2 c Sugar
1 qt Bourbon
2 c Brandy
1 qt Heavy cream
2 qt Milk
1 qt Vanilla ice cream
Nutmeg
Beat egg yolks and sugar until thick. Add Bourbon and Brandy and stir
thoroughly. (The liquor "cooks" the eggs.) Add cream and milk and continue
whipping. Break up the ice cream and add. Beat egg whites until stiff and
fold in. Refrigerate for at least 30 minutes before serving. Sprinkle
lightly with nutmeg.
NOTE 1:
This is fairly potent and deceptively smooth, so you might wish to
cut back on the Bourbon and Brandy a little.
NOTE 2:
If you can get it where you are, then the only ice cream to use in this
recipe is on of the following BLUE BELL CREAMERY flavors -
Natural Vanilla Bean, Homemade Vanilla, or French Vanilla.
NOTE 3:
Any good bourbon or sour mash will do, but Old Forester seems to add
a special something to the taste. As for the brandy, don't waste the
VSOP, but don't use that buck-fifty-a-liter varnish remover that you
picked up on that last trip to Tijuana, either.
**********
Martha
|
+ - | Meleg fustoles (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Végre talán választ kaphatok arra a kérdésemre, hogy a hal
> meleg füstöléséhez milyen fát a legjobb használni, lehet-e a füstöt
> "f?szerezni", hogyan, mivel? Köszönettel vennék egy ajánlást a
> kapcsolatos irodalmi forrásra!
Tapasztalatom nincs ebben, nem nagyon szeretem a halat, minossze egyszer
"melegfustoltem" angolnat, az fantasztikus volt. Nagy uzlet. Fustolve
igen draga, nyersen megfizetheto.
A fuszerezesre harom modszer van.
1./ a pacle fuszerezese. Pacolas elengedhetetlen a melegfustoleshez, ha
nem akarunk az intenzivre kerulni. Ez a hofok idealis a bacik
elszaporodasahoz.
2./ a hal fuszerezese. Erre leginkabb, es szinte mindig mezei borsot
hasznalnak.
3./ a fust fuszerezese,
Fustolesre minden kemenyfa alkalmas, de meg a kukoricacsutka is. Ha
faszennel fustolunk, akkor vizbe jol beaztatott kemenyfadarabokkal
fuszerezzuk a fustot. Leginkabb a Hickorydio, az alma a cseresznye az
Adler es a Mesquite fajat hasznaljak. Zsiros halhoz, angolnahoz a
Hickory es Mesqiute jol illik, szarazabb halakhoz inkabb alma es
cseresznye. Beszerezni eleg nehez a Hickoryt es a Mesquite-et. De
amerikai csomagkuldok elerhetoek, kivansagra cimeket kuldok. Esetleg
keressetek ra a www.cabelas.com-on. Az egeszen aproszemu forgacs
elektromos fustolokhoz valo. Szabadtuzre, faszenre nagyobb darabok
kellenek.
Sajnos ez a meleg, vizparas fustolessel egybekotott fozesi mod nem
terjedt el europaban, de tanusithatom, hogy meglepoen kellemes, ujszeru
dolgokat lehet elovarazsolni vele. Nem voltam rest amerikabol egy
fustolokeszuleket is csomagkuldetni. Meglepoen olcso volt. Es nyari,
koraoszi esteken prima kerti foglalatossag. Nem beszelve az utana
kovetkezo kulinaris elmenyekrol. Mindenki elott nagy sikerem volt vele.
Kedvencem a hickory. A vele fustolt pulykamell, csirke, vadkacsa sertes
es marhaoldalas, bacon, serteslab, sertesnyelv, libamaj valami egeszen
kitunoen sikerult.
Annak, aki egyaltalan nem ismeri a modszert: Tobbnapos fuszeres,
natriumnitrites pacolas utan [injekciostuvel meg a hus belsejebe is
injektalunk paclet] a husfajtatol fuggo ideig, de jellemzoen kb. 3-4
oraig fustos kb. 90 fokos vizgozben keszul az etel. Egyszerre
fustolodik, es parolodik alacsony homersekleten. A hus jellemzoen
rozsaszinu, nem feheredik ki [a pacle miatt], lagy, omlos, az ize meg
osszehasonlithatatlan massal. A hickoryfust hasonlokeppen
osszehasonlithatatlanul jobb a nalunk ismert fustok aromajahoz kepest.
Barkacsolo kedvuek a keszuleket elkeszithetik akar egy femhordobol is.
Alul egy talban izzik a faszen, kozvetlen felette egy talban forro viz
parolog, es efelett racsokon van a kaja. Melegviz es faszenutanpotlasra
zarhato ajtot kell ra csinalni, es nem art egy belso homero sem, ami
kivulrol leolvashato. Termeszetesen felul jol le kell fedni.
Ajanlott irodalom:
Jack Sleight and Raymond Hull's: Home Book of Smoke-Cooking Meat, Fish &
Game
Sandra Hester: Water Smoker Cookbook [Cook'n Ca'jun sorozatbol]
Mindkettot a Cabela's-tol rendeltem.
[Hungary] irta:
>a rozsdas marha, ez oreg husbol is jo lesz:
>A hust szeleteld fel, es alaposan verd ki.
>Pirits hagymat, mintha porkoltet csinalnal, forgasd at a forro zsiron,
>mig kifeheredeik, szord meg pirospaprikaval, es engedd fel keves vizzel
>vagy vorosborral. Lehet megsozni, melletenni egy zoldpaprikat, egy
>paradicsomot, es fedo alatt, idonkent megkeverve, a folyadekot szukseg
>szerint potolva puhara parolni.
En ezt ugyanigy kezdem. De hirtelenpiritas utan enyhen megmustarozva,
borsozva baconszeletekkel retegezve felgongyolom, atkotom, es ugy
parolom tovabb. Worchester [ejts: vuszter] szosz imho nelkulozhetetlen a
parolashoz. Sargarepet es zoldseget is piritok-parolok mellette. Ezt a
vegen atpaszirozom, ragyogo martas lesz belole egy kis liszttel.
Leginkabb Stefaniabol keszitem. [jellegzetesssege, hogy a szep,
szabalyos izomkoteg kozepen egy kb. 3-5mm szeles feher in huzodik szinte
az izomkoteg teljes szelessegeben. Parolaskor ez elszintelenedik, puha
lesz es nagyon zamatos.]
Udv, Peter.
|
+ - | Almas csirkemell (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ajanlom mindenkinek, ha szorit az ido ;)
4 fel csirkemell file
olivaolaj (lehet etolaj is, de en jobban szeretem az olivat)
cca. 1/2 kg alma
so, orolt fekete bors
Olajjal kikenunk egy hoallo uvegedenyt, majd beletesszuk a megtisztitott,
ovatosan megsozott csirkemelleket. Megkenjuk oket olajjal, majd eppen csak
megmutatjuk neki a borsot. Alufoliaval lefedjuk, majd 20 percig sutoben
paroljuk. Kozben megtisztitjuk, felszeleteljuk az almat. Ha a csirkemell
megpuhult, egyenletesen elosztjuk a tetejen az almat, azt is megkenjuk egy
kis olajjal, majd sutoben addig sutjuk, mig az alma megsul. Sos vizben
fott, tort krumplival talaljuk.
Mellesleg szombatrol maradt meg gyumolcsleves es almakompot (ezt nejem nem
volt hajlando enni, szerinte tul sok lett volna az alma :), igy
meglehetosen gyumolcsos ebedet sikerult osszerakni :)
Topy
PS: En sem kaptam meg a 359-es szamot :(
|
+ - | Vajpuha marhaszelet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Zsuzsa!
Van egy olyan marhahusrecept, ami akarmilyen oreg marhabol is keszul,
olyan omlos lesz, mint a vaj.
Frank Julia irtaevekkel ezelott ezt a receptet egy ujsagban.
Vajpuhamarhaszelet.
Hozzavalok: 50 dkg marhafarto (de mas reszebol is jo), 3 tojas, 3 ek. olaj,
10-12 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejfol (ha nalatok nincs, akkor tejszin) 1
teaskanal liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkaskanal orolt feketebors, so.
A hust 8 szeletre vagjuk, es husvago deszkara helyezzuk. Boven meghintjuk
zsemlemorzsaval, majd a morzsat huskalapaccsal beleverjuk. A masik oldalval
ugyanezt csinaljuk. Addig martogatjuk a morzsaba, es verjuk bele, amig
egybefuggo reteget nem kepez a huson.
Kuktafazekat (ez egy tulnyomasos gyorsfozoedeny, remelem van ilyen nektek)
teszunk a tuzre, beleontjuk az olajat. Amig forrosodik felverjuk a
tojasokat, beleszorjuk a borsot, 1 teaskanalnyi sot. A morzsas husszeleteket
egyenkent megmartjuk a fuszeres tojasban es a forro olajon mindket oldalukat
hirtelen, eros langon atsutjuk, felretesszuk. Ha minden husszeletet
elosutottuk, a kuktaba az osszeset visszatesszuk, hozzaadjuk a szetnyomott
fokhagymat, raontunk 2 pohar vizet es a megmaradt tojast belecsorgatjuk. A
kuktat lezarjuk es a jelzestol szamitott 25 percig kis langon paroljuk.
Ezutan tejfolt a liszttel simara keverjuk. A puha husszeleteket kiszedjuk a
martasbol, amit besuritunk a lisztes tejfollel, vegul visszatesszuk bele a
hust. Meg egyszer osszeforraljuk. Galuskaval, makaronival vagy
zsemlegomboccal talaljuk.
Ha nincs kukta, akkor a parolasi ido kb. 1 ora, de akkor figyelni kell arra,
nehogy az alja leegjen, es a folyadekot is potolni kell idonkent.
Nem csak vajpuha, hanem nagyon finom is.
Udv.
Aliz
|
+ - | soya/hoisin (hoppa) HAMIS VADAS MARHA (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Koszonom Edit (Gyor) a helyreigazitast. A bunom magyarazhato. Hozzateve, -
talan az informacio ehes kollegak megelegedesere itt van elottem ket uveg
szosz, Soya es a Hoisin. Soya tartalma: Erjesztett soyabab, buzaliszt,
eleszto, so. Hoisin tartalma: Erjesztett soyabab, buzaliszt, cukor, viz,
fuszerek, foghagyma es csili. Mentsegemre, nem magyarazat - az emlitett
receptben a ket szosz felcserelheto minden kulonos problema nelkul.
Mas./
A "gazdag amerikai (kanadai) nagybacsi" mitoszat szeretnem eloszlatni mikor
azt mondom, hogy elvbol, (ez koltsegvetesi megszoritast jelent :-) ) nem
veszek draga husfelet. Kulonosen marhanal az arkulombseg egy kilo lapocka
(?) vagy belszin kozott oriasi. Szoval en "elvbol" az olcsot veszem. Itt van
egy HAMIS VADAS MARHA recept, igen izletes rendszerint annyit csinalok,
hogy ketszeri etkezesre is eleg.
Hozza valok.
80-100 deka olcso, - megha oreg is - marhahus.
1 nagy voroshagyma, nagy darabokra vagva.
2 sarga repa 1 feher repa 2 centis darabokra vagva
egy darab zeller gyoker vagy zold szara
so, bors, kis foghagyma, 2-3 baber level, ek kakukfu.
1 deci etolaj, egy pohar vorosbor vagy viz.
Fedo alatt a sutoben, kozepes hofokon, idonkent forgatva es vizet adva ala
puhara parolom.
Szosz.
1 nagy voroshagyma
2 sargarepa egy feher repa
zeller
es meg ami az also fiokban fonnyad zoldseg fele:
karfiol, kelbimbo, kaposzta level, vagy torzsa darab stb.
2-3 baber level, so, bors.
1 1/2 deci tejfel vagy yoghurt egy pupos ek mustar, fel citrom leve es
reszelt hejja.
Feldarabolom a zoldsegeket es sos vizben puhara fozom.
Mikor a hus kesz, a sutoedenyben levo zoldsegeket kiszedem es turmix-ban a
megfozott zoldsegekkel egyutt finom pure-ve daralom, hozza adva a tejfolt,
mustart es citromlet. Esetleg vizet amiben a zoldseg fott, hogy kivant
vastagsagu legyen a szosz.(Vigyazz vedd ki a baber levelet) Ez a szosz igy
kesz nem kell tovabb fozni.
A hust szeletelem, megtisztitom csont es feles kover reszektol es egy
tuzallo/talalo edenybe teszem es raontom a szoszt. 5-10 percre vissza teszem
a sutobe.
Kenyer gomboc vagy akar milyen rovid teszta, (rotini, penne, kagylok) jo
hozza.
Olcso husnak hig a leve, - bolcsesseg ide nem vonatkozik.
Jo Etvagyat!
Pista Ba'
Visit my Homepage:www.homestead.com/stevenkas
|
+ - | Karacsonyi ital (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kicsi Niagara irja:
Lenne egy kérdésem. Tavaly Kanadaban jartam. Karacsony kornyeken megjelent
egy ital, ami hasonlo izu volt mint a madartej egy kis alkohollal (elnezest
kerek mindazoktol, akiket ez a leiras sert).
Meg tudna mondani valaki, hogy hogyan hivjak?
Hogyan kell elkesziteni? Tenyleg csak karacsonykor isszak?
Itt a Pista Ba' Niagara Falls-rol
A karacsonyi ital neve "Eggnog" tenyleg csak az unnepek elott alatt
fogyasztjak. Sok fele valtozata van. Az uzletekben alkohol mentes variacioat
aruljak, rendszerint otthon addnak hozza, sotet rum-ot, bourbon-t, vagy
konyakot. Ma nem igen keszitik otthon kiveve a nagyon igenyes hazaknal. Egy
fel tucat receptet talaltam a konyveimben, kivalasztottam a legjobbnak, -
nem a legegyszerubbnek latszot es itt melekelem.
Hozzavalok:
6 tojas sargaja
Fel liter cukor (ezek a receptek mind cup=csesze mertekre vannak es nem
sulyra. 1 cup=250ml )
Fel liter bourbon (amerikai whiskey, ha nincs skot vagy kanadai is jo)
2 1/2 deci sotet rum
2 1/2 deci brandy
1 1/2 liter tejszin. 35%-os
Fel liter tej (teljes)
6 tojas feherje
Szerecsen dio orlet.
Verd fel a tojas sargajat lassankent hozza adva a cukrot mig nem szep
citromsarga szine lesz.
Lassan add hozza az italokat, bourbon, rum es brandy. Allandoan keverve.
Ugyszinten a tejszint es a tejet.
Verd fel a tojas feherjet mig kemeny hab nem lesz es ovatosan "hajtogasd"
bele a keszitmenybe, mig egyenletesen el nem oszlik.
Tedd a hutobe. Kell hogy "osszeerjen" 24 oraig.
Puncs talba talalod es uveg cseszekbol fogyasztjak. A tetejet megszorod
finomra orolt szerecsen dioval.
Keszits az asztal alatt kenyelmes fekvohelyet a vendegeidnek :-)
Visit my Homepage:www.homestead.com/stevenkas
|
+ - | tarkony (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kasi irta:
> Kifogyott a tarkonyom.:-(
Nos itt Nyiregyhazan van boven szaritott tarkony. Pl. INTERSPAR, TESCO.
Idonkent elot is arulnak cserepben.
Udv. Egy masik Misi
Misi
|
+ - | Sonkas tojasropogos... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
8 fott tojas
10 dkg fott fustolt sonka
3-3 dkg vaj es liszt
2 dl tej
20 dkg zsemlemorzsa
2 tojas
orolt feher bors
so olaj.
A tojasokat vekony szeletekre, a sonkat apro kockakra vagjuk.
A vajbol es a lisztbol vilagos rantast keszitunk, a forro tejjel
felengedjuk, es allandoan kevergetve surure fozzuk. Soval, borssal
izesitjuk, majd a tuzrol leveve belekeverjuk a tojasszeleteket,
a sonkat es 8 dkg zsemlemorzsat. Amikor kihult, rud alakura
formazzuk es 5-6 cm-es darabokra vagjuk. Felvert tojasba,
morzsaba bundazzuk, es olajban kisutjuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Rakott burgonya... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
1 kg burgonya
6 fott tojas
15 dkg fustolt kolbasz
2-3 dl tejfol
10 dkg husos fustolt szalonna
1-2 ek. olaj
2 dkg zsemlemorzsa
so.
A hejaban sos vizben megfott burgonyat megtisztitjuk
es karikak-ra vagjuk. A tojasokat es a kolbaszt is felkarikazzuk,
a szalonnaszeleteket bevagdossuk. Kiolajozott, morzsaval kihintett
tepsibe 1 reteg burgonyat rakunk, megsozzuk, majd kolbasz es
tojaskarikakat teszunk ra, meglocsoljuk tejfollel. A retegezest addig
folytatjuk, mig a hozzavalok elfogynak. Legfelul burgonyareteg
legyen. A tetejere tesszuk a szalonnaszeleteket, es kozepes
homersekletu sutoben kb. 35-40 perc alatt keszre sutjuk.
--
OLLOZAS !
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
|