Sziasztok!
Gyula!
Ami nalam bevalt es azota is csak ezt a fajtat keszitem, az a kovetkezo:
2 tojas
30 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj v. margarin
5 dl tej
2 ek. porcukor
2 ek. olaj
1-1 mokkáskanal sutopor, vanilia, so,
A tojasfeherjet kemeny habba verem, hozza a sargaja, majd a tobbi
alapanyag.
Van meg egy par, esetleg maganba elkuldhetem ha kered.
Kata
|
BABGULYÁS
============
Hozzávalók: 20 dkg nagy szemû szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes lev
eszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zö
ldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 2 gerezd fokh
agyma, 1 púpozott teáskanál piros fûszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bo
rs, ízlés szerint só.
A megmosott és átválogatott babot elõzõ este beáztatom. Másnap az áztatóvizet l
eöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára fõzöm. (Kuktában negyedannyi idõ
alatt megfõ, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fõ, a megmosott és leszáríto
tt húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpapri
kát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vág
om. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üve
gesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráö
ntök 2 evõkanál vizet, ezután pedig a tûzre visszatéve, ráteszem a húskockákat.
Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom,
megborsozom, és fedõ alatt majdnem puhára fõzöm. Ezután a fõtt babot és a húst
(mindkettõ levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fûszerezem, és a zö
ldséget is beletéve, készre fõzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket
, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.
|