Sziasztok, ismet feltüntem!
A Spektrumon most kezdjük vetiteni a a Libanon izei cimu gasztronomiai utazo
sorozatot. A receptek megtalálhatók a Teletexten és a honlapunkon is. Elso
resz október otodiken.
Bemutató csütörtök 16.30. Ismétlés: péntek 21.30 és vasárnap 16.30
Az elso rész receptjei
"TAZSEN BIL SZAMAK", AZAZ SULT TENGERI SULLŐ SZEZAMPASZTAVAL
Hozzavalok
masfel kilo tengeri sullo
oliva olaj
2 bogre rizs
˝ kg hagyma
romai komeny
so
feherbors
harom bogre forralt viz
citromle
narancsle
tahina
tej
fenyomag
safrany vagy kurkuma
Tisztitsuk es sozzuk meg a halat, ontsunk ra egy kis olajat, majd roston
sussuk meg! Ezutan ontsunk olajat egy labosba es egy serpenyobe is. Vagjunk
fel korulbelul fel kilo hagymat, amelynek egyik felet a serpenyobe, masik
felet a labosba tegyuk! A serpenyoben addig sussuk a hagymat, amig az meg
nem fonnyad.
Ezutan piritsunk meg egy kis safranyt, es aztassuk langyos tejbe! (Safrany
helyett hasznalhatunk kurkumat is, de akkor masmilyen izt kapunk.)
Mikor a hagyma a labosban kezd megbarnulni, a hagyma egy reszet szedjuk ki,
mig a masik reszet hagyjuk a labosban es tegyuk hozza a ket bogre megmosott,
hosszu szemu rizst, jo sok romai komenyt, egy kis feherborsot es sot! Ezutan
jon a tejbe aztatott safrany. Ezt ontsuk fel harom bogre forralt vizzel.
(Viz helyett hallevet is hasznalhatunk.) hagyjuk addig a tuzon, mig a rizs
meg nem parolodik!
Kozben keszitsuk el a citromos szezamszoszt... (Narancslevel, keseru
naranccsal es citrommal.) A kesz szezampasztat, azaz a tahinat keverjuk
ossze a narancslevel, soval es feherborssal! A pepnek olyan allagunak kell
lennie, mint a joghurtnak. Ezutan a pepbe tegyuk bele a felretett piritott
hagymat. Majd a martast ovatosan melegitsuk fel, de ne forraljuk!
A tengeri sullőt kozben megsutottuk es fel is szeleteltuk. A forro szoszt
most ontsuk a halra, majd piritott fenyomaggal diszitsuk az egeszet! Vegul a
rizst is piritott hagymaval es fenyőmaggal koritsuk! Most mar talalhatunk!
BATATA BIL KUZBARA AVAGY A SZEGENY EMBER BEKAJA
Hozzavalok
1 kg burgonya
legalabb ket csomag korianderlevel (vagy petrezselyem)
legalabb ket csipos zoldpaprika
legalabb egy fej fokhagyma
citromle
so
Eloszor vagjuk kis apro kockakra a krumplit! Ehhez a sutesre alkalmas, nagy
meretu krumpli a legmegfelelobb. Az aprora vagott burgonyat vizben mossuk
meg, majd forro olajban sussuk meg! Amikor elkeszult, szedjuk ki az olajbol,
s tegyuk felre!
Ezutan piritsuk meg a fokhagymat, s keverjuk ossze aprora vagott
korianderlevellel (vagy petrezselymmel) es csipos zoldpaprikaval - izles
szerinti mennyisegben.
Vegul keverjuk az aprora vagott zoldsegek koze a sultkrumplit, es sozzuk
meg! Az egeszet jol keverjuk ossze, facsarjunk ra citromlevet, es mar keszen
is van!
|