Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 673
Copyright (C) HIX
2000-10-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tandori (mind)  5 sor     (cikkei)
2 Re: kokeny (mind)  4 sor     (cikkei)
3 Libanon izei: TAZSEN BIL SZAMAK, BATATA BIL KUZBARA (mind)  82 sor     (cikkei)

+ - tandori (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> mazsola, a kokusz leve kicsi tejjel bele, fuszerezesnek  massala vagy ha

Jut eszembe, tud valaki tandori massala-val receptet?

- Gergely
+ - Re: kokeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Van valami koze a kokenynek a fekete afonyahoz?  Nagyon hasonloak a kep
alapjan.  Nagysagban, izben is?

Martha
+ - Libanon izei: TAZSEN BIL SZAMAK, BATATA BIL KUZBARA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltüntem!

A Spektrumon most kezdjük vetiteni a a Libanon izei cimu gasztronomiai utazo
sorozatot. A receptek megtalálhatók a Teletexten és a honlapunkon is. Elso
resz október otodiken.

Bemutató csütörtök 16.30. Ismétlés: péntek 21.30 és vasárnap 16.30

Az elso rész receptjei

"TAZSEN BIL SZAMAK", AZAZ SULT TENGERI SULLŐ SZEZAMPASZTAVAL

Hozzavalok

masfel kilo tengeri sullo
oliva olaj
2 bogre rizs
˝ kg hagyma
romai komeny
so
feherbors
harom bogre forralt viz
citromle
narancsle
tahina
tej
fenyomag
safrany vagy kurkuma

Tisztitsuk es sozzuk meg a halat, ontsunk ra egy kis olajat, majd roston
sussuk meg! Ezutan ontsunk olajat egy labosba es egy serpenyobe is. Vagjunk
fel korulbelul fel kilo hagymat, amelynek egyik felet a serpenyobe, masik
felet a labosba tegyuk! A serpenyoben addig sussuk a hagymat, amig az meg
nem fonnyad.

Ezutan piritsunk meg egy kis safranyt, es aztassuk langyos tejbe! (Safrany
helyett hasznalhatunk kurkumat is, de akkor masmilyen izt kapunk.)

Mikor a hagyma a labosban kezd megbarnulni, a hagyma egy reszet szedjuk ki,
mig a masik reszet hagyjuk a labosban es tegyuk hozza a ket bogre megmosott,
hosszu szemu rizst, jo sok romai komenyt, egy kis feherborsot es sot! Ezutan
jon a tejbe aztatott safrany. Ezt ontsuk fel harom bogre forralt vizzel.
(Viz helyett hallevet is hasznalhatunk.) hagyjuk addig a tuzon, mig a rizs
meg nem parolodik!

Kozben keszitsuk el a citromos szezamszoszt... (Narancslevel, keseru
naranccsal es citrommal.) A kesz szezampasztat, azaz a tahinat keverjuk
ossze a narancslevel, soval es feherborssal! A pepnek olyan allagunak kell
lennie, mint a joghurtnak. Ezutan a pepbe tegyuk bele a felretett piritott
hagymat. Majd a martast ovatosan melegitsuk fel, de ne forraljuk!

A tengeri sullőt kozben megsutottuk es fel is szeleteltuk. A forro szoszt
most ontsuk a halra, majd piritott fenyomaggal diszitsuk az egeszet! Vegul a
rizst is piritott hagymaval es fenyőmaggal koritsuk! Most mar talalhatunk!




 BATATA BIL KUZBARA AVAGY A SZEGENY EMBER BEKAJA


Hozzavalok

1 kg burgonya
legalabb ket csomag korianderlevel (vagy petrezselyem)
legalabb ket csipos zoldpaprika
legalabb egy fej fokhagyma
citromle
so

Eloszor vagjuk kis apro kockakra a krumplit! Ehhez a sutesre alkalmas, nagy
meretu krumpli a legmegfelelobb. Az aprora vagott burgonyat vizben mossuk
meg, majd forro olajban sussuk meg! Amikor elkeszult, szedjuk ki az olajbol,
s tegyuk felre!

Ezutan piritsuk meg a fokhagymat, s keverjuk ossze aprora vagott
korianderlevellel (vagy petrezselymmel) es csipos zoldpaprikaval - izles
szerinti mennyisegben.

Vegul keverjuk az aprora vagott zoldsegek koze a sultkrumplit, es sozzuk
meg! Az egeszet jol keverjuk ossze, facsarjunk ra citromlevet, es mar keszen
is van!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS