1. |
tiramisu recept (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
2. |
RE : Sztrapacska (mind) |
71 sor |
(cikkei) |
|
+ - | tiramisu recept (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
En igy csinalom a tiramisut:
Masfel-ket dl jo eros feketekavet osszekeverek kb. 1 dl Amaretto likorrel
(mehet bele tobb is - csak finomabb lesz tole :-))) ). Ebbe martogatom a
babapiskotakat (kb. 20-25 dkg-nyi szukseges). Az atitatott babapiskotakbol
lerakok egy reteget egy szogletes uvegtalba, erre jon egy reteg
mascarpone-s krem.
Ehhez 3-4 tojas sargajat kikeverek kb. 3 evokanal porcukorral + 1 zacsko
vanilias cukorral, esetleg keves reszelt citromhejat is teszek bele. Ezt
osszekeverem 25-30 dkg mascarponeval, majd ebbe kerul - normal esetben - a
tojasfeherjek felvert habja. DE: a multkor feherje hab helyett HULALA habot
tettem bele (ez tkp. novenyi "tejszin"-hab) - sokkal finomabb lett, es a
krem is kemenyebb lett tole.
Ezt a kremet a piskotakra simitom, majd a tetejet megszitalom kakaoporral.
Ujabb reteg martogatott piskota kovetkezik, majd ismet a mascarpone-s
krem, a tetejere pedig a kakao. A talat muanyag foliaval befedem, es
jonehany orara (akar egy napra is) hutobe teszem, hogy jol osszeerjenek az
izek. :-)
sziasztok,
Zita
|
+ - | RE : Sztrapacska (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Rita.
Itt egy reszletes leiras....
> En igy csinalom :
>
> Kasasra reselek egy csomo nyers krumlit, amit elotte megpucolok,
> illetve reszelnek
> ha volna idom ugyhogy oszemixelem.
> Ha odaragad a mixer falara akor ontok hoza ovatosan nagyon keves
> vizet de csak anyit hogy a mixer tudja tovab mixelni kb 0.5-1 decit
> (ha jobb a mixer akor semmi viz !!!)
> Ha reszelem akor azon a reszelon amin a citrom hejat szoktad a sutibe
> reszelni.
>
> izles szerint megsozom. kb 2-3 teaskanal so fugg a menysegtol.
> (en elegge sokat szoktam csinalni)
>
> Csakis sima listet teszek hozza anyitt hogy kb olyan suru teszta
> keletkezen
> mint amikor a nokedlit csinaljuk (semi viz plusz bele !!! es tojas se
> !!!)
>
> Jol kidogozuk, megint a mixerel.(a spriralokal amivel dagasztani kel)
>
> es hagyuk alni kb fel oraig. Azert hogy A krumplitol szint kapjon mert
> az
> igazi strapascka az szurke es nem feher, no meg hogy oszealjon.
>
> folteszem foralni a vizet es varok...
> adig folvagdosom a szalonat aprora es kisutom, nem szoktam
> sokat kisutni mert akkor nagyon nehez a kaja.
> leontom a zsir es oszekeverem valamilyen olajal (hogy ne legyen ojan
> nehez a kaja)
> a szalonat kitesem kulon.
>
> beletesem talba
> az olajat es a zsirt ehez hozzatesem a brindzat meg kb.1 deci tejet -
> (fontos !!!)
>
> Lenyeg az hogy a testa sok vizben foljon.
> Amikor a viz folfor akor a testat kiszagatjuk es kifozzuk, ha sokat
> szagatunk
> a vizbe es a viz forrasa abamarad meg kel varni mig ujbol folforr.
> nem eleg az hogy a teszta foluszik. mert ha nem forr fol es ners marad
> akor krumli izu
> lesz.
>
> Ha foluszot a teszta akor szitaval kiszedem.
> NO MOST JON A TITOK :-)) - NEMSZABAD LEOBLITENI A TESZTAT
> HIDEG MEG SEMIEN VIZEL !!!
> es lecsurgatom utanna ratesem a talba a brindzara meg az olajra es
> elkeverem.
> EZ CSAK MELEGEN FOGYASZTHATO !!! DE NAGYON FINOM !!!
> Azert mert ha nem oblitjuk le es kihul negkot mint a beton es nem is
> lehet viszaalitani
> eredeti alapotaba meg mikroba se :-))
> En ugy tapasztaltam hogy jobb teli krumplibol csinalni mert az
> uj krumli vizizu azzal nem anyira finom
>
> Udvozolek szia........Zoli.
> Egy nagyon kezdo konyhatündér ismerosöm nevében fordulok
> Hozzátok, aki az igazi és hamisítatlan sztrapacska
> receptjét és elkészítési módját szeretné megtudni, méghozzá
> a leheto legrészletesebben. ( Onnantól kezdve, hogy mi kell
> hozzá, odáig, hogy mekkora daradkákra kell fölszabdalni -
> szóval percrol percre...) Elore is hála és köszönet: Rita
>
|
|