Sziasztok, egészségetekre!
Rakott káposztás hal
50 dkg bármilyen, de szálka nélküli halfilé, 70 dkg savanyú káposzta, 3
dl tejföl, 2 savanyú alma, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg paradicsom, 2
nagy fej vöröshagyma, 2-3 evõkanál liszt, só és õrölt fekete bors ízlés
szerint
A halfilét vékony szeletekre vágom és besózom. A füstölt szalonnát
nagyon apróra darabolom, zsírját kisütöm, és a fele mennyiségû
szalonnazsíron megfonnyasztom a megtisztított, felkarikázott
vöröshagymát, majd a kicsavart savanyú káposztát (ha túl savanyú,
átmosom) is rátéve, fedõ alatt megpárolom. Tûzálló tálba terítem a
párolt hagymás káposzta felét, erre rákarikázom a megmosott,
kicsumázott, de héjas almát, majd beborítom a maradék káposztával. A
halcsíkokat lisztbe mártom, és a maradék szalonnazsíron hirtelen, erõs
lángon lepirítom mindkét oldalát. A káposztára ráteszem sorban, egymás
mellé az átsütött halat, beborítom a meghámozott és felkarikázott
paradicsommal, majd sóval, borssal fûszerezett tejföllel lelocsolom.
Forró sütõben 30 percig sütöm közepes lángon.
Elszászi húsos káposzta
40 dkg sovány, csont nélküli sertéstarja, 80 dkg savanyú káposzta, 10
dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg fõtt füstölt sonka vagy tarja, 1 pár
virsli, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz
fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 evõkanál olaj, só és õrölt fekete bors
ízlés szerint
Lapos, nagy kuktába teszem a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.
Erre fektetem a megsózott, megborsozott és zúzott fokhagymával bekent
hússzeleteket. Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott
vöröshagymával, majd sorban, egyenletesen ráhalmozom a sonkakockákkal
elkevert savanyú káposztát. Tetejére teszem a karikákra vágott virslit.
Az egészet leöntöm a bor, 2,5 dl víz, az olaj és a szétmorzsolt
húsleveskocka keverékével. A kuktát lezárom és az ételt felforralom. 30
percig fõzöm kis lángon, majd a lángot eloltva alatt, 5 percig hagyom
zárva a kuktát. Tálaláskor a tetejérõl leveszem a virslit és a
káposztát, beteszem egy mélyebb, fõzelékestálba, majd szépen egymás
mellé ráhelyezem a párolt hússzeleteket.
Szabolcsi káposztás hurka
1-1 szál véres és májas hurka (50-60 dkg), 4 savanyú alma, 70 dkg
savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 0,5 dl borecet, 1 evõkanál
kristálycukor, 2 evõkanál olaj, késhegynyi törött szegfûszeg, õrölt
fekete bors és só ízlés szerint
A hurkát alufóliába csomagolom és elõmelegített forró sütõben vagy
grillsütõben közepes lángon 15 percig sütöm, majd néhány percnyi
várakozás után felnégyelem. Közben a felhevített olajon üvegesre
futtatom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, és ráteszem a
savanyú káposztát. Kevés sóval, õrölt fekete borssal, cukorral
fûszerezem, és fedõ alatt, saját levében félpuhára párolom. Tûzálló
tálba terítem, elhelyezem rajta a sült hurkadarabokat, és betakarom a
meghámozott, negyedekbe vágott almával. Rászórom a szegfûszeget, a
csipetnyi sót és a csipetnyi cukrot, rálocsolom a 0,5 dl vízzel elkevert
borecetet, és addig sütöm az elõmelegített forró sütõben, amíg csak meg
nem pirul a teteje. Különlegesen finom ízek "sülnek" ki belõle!
Ottilia
|