Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1385
Copyright (C) HIX
2003-01-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: karaj (!!) (mind)  17 sor     (cikkei)
2 Lakodalmas husleves (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Dorottya palacsinta (mind)  26 sor     (cikkei)
4 Majas kolbasz (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - re: karaj (!!) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

# Nagyon finom a lecsos karaly, szepen lehet talalni. 

Ha szabad kernem, hadd maradjon karaj. :-) 
Tudom, ez nem nyelvi lista, de megis...
Kedves Bori, kerlek ne vedd kioktatasnak, de az interneten teljesen  
megmagyarazhatatlan modon terjed az "ly" helytelen hasznalata. Ha 
lehet, tegyunk ellene. A muszajt mar szinte tobbszor latom ly-nal, mint 
helyesen. De a *sajnost* is sokan ly-nal irjak. :-( 
Fura, mert a nyelveszek meg par eve pont azt josoltak, hogy az ly 
lassacskan ki fog veszni a nyelvbol. 

A recept egyebkent nagyon igeretes. :-) 

udv,
Wormie
+ - Lakodalmas husleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lakdalmas  husleves
 
  Hozzavalok: 250 dkg tyuk, 50 dkg csont. 30 dkg vegyes zöldseg,10 dkg
zeller, 5 dkg gomba,                     
  30 dkg kelkaposzta, 4dkg so , 0,5 dkg bors, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
gyömber, 1 dkg fokhagyma.
   fel csomo petrezselyem,25 dkg finommetelt.
  
       Májgombochoz: 20 dkg sertes maj, 3 dkg vörös hagymy, 6 dkg zsir, fel
csomo petrezselyemzld,  
   2 dkg so, 0,5 dkg törött bos 
        A  tyukot es a csontot hideg vizben tesszuük fel föni, felforrt,
lehabozzuk füszerezzük es bezöld -
   segeljük. Mmérsekelt tüzön egyenletes forrassal fözzük keszre.
        Közben a gombochoz  finomra  vagott hagymát  zsiron  megpiritjuk,
hozzatesszük  az  aprora
   vagdalt   petrezselyemzöldet,es ha kihült elegyitjük a  ledaralt majjal.
Soval, borssal, majorannaval fü-
   szerezzük,  hozzaadagoljuk az áztatott és jol kicsavart  zsemlét, a
tojást meghintjuk liszttel, morzsaval
   es az egeszet jol elkeverjük .  Hideg  vizben martott kezzel (vagy
kanállal) gombocokat formálunk, es 
   forrasban levö vizben fözzuk ki a finommeteltet is.
         talalasnal a tyukot darabokra vágjuk az izlés  szerint osszevagott
zoldseggel , gombaval,majgomboc-
   cal es finommetettel együtt adjuk a levest az asztalra.
+ - Dorottya palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Dorottya  palacsinta

   Hozzavalok: 10 dkg vaj, 10db tojas 10dkg cukor. citromhej, 15 dkg vaj 25
dkg ribizlidzsem
   10 dkg diobel, 10dkg mák, 3 dkg vanilias cukor. 3 dkg tojasfeherje, 5 dkg
ribizlidzsem.6 dl tejszin
       A vajat a tojassargaval es cukorral jol kikeverjük.Kevés reszelt
citromhejjal izesitjük, hozza-
   keverjük a lisztet es a tejszin felet, simára keverjük, vegül hozzaadjuk
a kemeny habba felvert tojas-   
   feherjet es a tejszin masik felet  is habba verve.
Palacsintasütöben,mindig csak keves vajat hevitve 
   fel bennekb. ceruzavastagsagu palacsintakat sütünk, csak az egyik oldalat
sütve meg szep pirosra
   Ezutan meg vajazott talra csusztatjuk at,hogy megsült fele legyen
alul..Mig  a következö palacsin-
   tat sütjük ,az elözö ribizlidzsemmel daralt dioval es makkal meghintjuk,
majd racsusztatjuk a követ- 
   kezö palacsintat. 
        A legfölül levö palacsintat csak vanilias cukorral hintjük meg, de
tehetünk ra diot es makotis.
   A tojasfeherjet habba  verjük,elkeverjük benne a cukrot es felhigitott
ribizlidzsemet. Ezzel az izesitett 
   habbal felspricceljük az egesz teszta tetejet es oldalat is. Sütöben,erös
tüzön  aranysargara sütjük.
   majd ugy vagjuk fel, mint egy tortat.
+ - Majas kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások,

A napokban kaptam meg egy ismerősömtől a májas kolbász receptjét, melynek az el
készítését szeretném ismertetni Veletek. Persze a kolbászos receptjeimből is va
n még néhány hátra, melyeket a későbbiekben ismertetem.

Egy disznótüdőt és szívet s a tüdő súlyának megfelelő súlyú sovány, csontnélkül
i disznóhúst gondosan megtisztítunk és aztán egész apróra vagdaljuk a vesékkel 
és a kissé megfőtt disznómájjal együtt. A májat, mielőtt összeaprítanánk, szele
tekre vágjuk és addig forrázzuk  le újra és újra, míg semmi vért sem ereszt már
. Ezalatt kellően meg is fő. Majd zsírt olvasztunk (körülbelül annyit, mint a f
elhasznált hús mennyisége), megpirítunk benne egy kevés vöröshagymát, belevegyí
tjük a vagdalt keveréket, megsózzuk, kakukkfűvel, majoránnával, borssal fűszere
zzük ízlés szerint. Kevés húslével pépesre keverjük, azt követően beletöltjük a
 kimosott belekbe. Forró vízben, 10 - 15 percig főzzük őket. Ha kiállnak a vízb
ől, fakanállal le - lenyomkodjuk. Főzés után kiterített száraz ruhán szárítjuk,
 majd egy napig szabad levegőn szellőztetjük, majd nyolc napig füstöljük. 



-- 
Üdvözlettel:
Gabesz

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS