Sziasztok konyhasok,
meg mindig levesek!
------------------------------
Udv.: Misi
KOLBASZLEVES
Hozzavalok: 30 dkg fustolt kolbasz, 1 voroshagyma, 1 baberlevel, kis
pirospaprika, 2 dkg zsir, 3 dkg liszt, 2 dl tejfol, so, kis Vegeta.
A lisztbol, a zsirbol, pirospaprikabol barna rantast keszitunk, majd
felengedjuk vizzel. Beletesszuk a baberlevelet, sot, a Vegetat, a karikara
vagott fustolt kolbaszt. Ha a kolbasz megpuhult, hozzaadunk 1-2 kanal tejfolt.
Lehet csipetkevel is fozni, de azt akkor tegyuk bele, amikor a kolbaszt.
Csipetke:
Hozzavalok: 15 dkg liszt, 2 tojas, so.
A tojast a liszttel es soval kemenyre dolgozzuk. Babszem nagysagura szaggatjuk
es gombolyitjuk. Ha a leves forr, akkor főzzuk bele.
ORJALEVES
Hozzavalok: 1 kg sertesorja, 2 szal sargarepa, 2 petrezselyemgyoker, 1 kisebb
karalabe, 1 kisebb zeller, 1 vorosbagyma, 1 zoldpaprika, 1 paradicsom, par
szem bors, so, egy evokanal Vegeta.
A jol megmosott hust 3 liter hideg vizben feltesszuk foni, a habot leszedjuk
rola es fuszerezzuk. Amikor felig megfott, hozzaadjuk a megtisztitott
zoldsegeket es a hagymat egeszben. Ezekkel egyutt meg nagyon lassan fozzuk,
amig a hus teljesen megpuhul. Ekkor a hagymat kivesszuk, a hust a csontokrol
leszedjuk. A fott hust a leves elfogyasztasa utan ecetes tormaval vagy
mustarral talaljuk.
Barna Ibolya, Horgos
OLCSO KAPOSZTALEVES
Hozzavalok: 1 kg kaposzta, 2 dl tejfol, 1 dl rizs, 1 fej voroshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 10 dkg fustolt kolbasz, olaj, liszt, so, paprika.
A kaposztat aprora vagjuk, es kicsit megsozva allni hagyjuk. Kozben az aprora
vagott hagymat pici olajon megparoljuk es a tuzrol leveve hozzaadjuk a
megmosott rizst, majd a fokhagymat, legvegul a kinyomkodott kaposztat.
Felengedjuk vizzel es kozepes tuzon felfozzuk. Elkeszitjuk a rantast, majd jol
kikeverjuk a tejfollel, es ha mar puha a rizs, behabarjuk. Felkarikazott
kolbasszal dusitjuk, es meg nehany percig forraljuk. Tejfollel meglocsolva
talaljuk.
Ordog Magdolna, Becse
SZARAZBABLEVES LAJCSI MODRA
A babot megfozzuk, de nem nagyon puhara, leszurjuk, felretesszuk. A csulkot is
megfozzuk, es szep apro darabokra osszevagdossuk. Mikor elkeszult, ontunk ra
vizet, teszunk bele meg kolbaszt, szalonnat, apro darabokra vagva
petrezselyemgyokeret, sargarepat, fokhagymat; voroshagymat, paradicsomot,
paprikat. Izles szerint sozzuk, es egy kis Vegetat is teszunk bele. Puhara
fozzuk, amikor kesz, egy halaszleporral behabarjuk.
Harmath Iren, Zenta
APROLEKLEVES
30 dkg borju- vagy sertestudot, szivet es majat kb. ket liter vizzel puhara
fozunk. Kiszedjuk a levebol, es 1 kemenyre fott tojassal megdaraljuk. Ha a
vilagos rantassal berantott le felforrt, raontjuk/raszedjuk a tanyerokba
rakott daralt husra es metelohagymara. Ha savanyuan szeretjuk, citrommal
izesitjuk, lehet tejfolt es fuszert is hasznalni.
Gyorgy Szandra, Szabadka
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|