1. |
Re: Zold paradicsom (mind) |
64 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1279 (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
3. |
zold paradicsom (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
4. |
RE: zold paradicsom (mind) |
64 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Zold paradicsom (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
> Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van
Valakinek jo
> receptje?
Csak elmeleti alapon :-) (itt nincs zold paradicsom).
Zold paradicsom csatni (chutney)
20 zold paradicsom hejaval feldarabolva
5 piros alma hejaval feldarabolva
3 piros husos paprika, kimagolva, feldarabolva
4 hagyma, megtisztitva, feldarabolva
1 1/2 EK so
1 1/2 EK bors
1 1/2 TK fahej
3/4 TK orolt szekfuszeg
2 1/2 csesze cukor
2 csesze almaecet (vagy 1/2 csesze almale + 1 1/2 csesze feher borecet)
Mindent egy nagy labosba beletenni, lassan, kozepes melegen felfozni. 30
percig fedo nelkul csendesen fozni, neha-neha megkavarni.
Elokeszitett, forro csavaros uvegekbe onteni, azonnal lezarni.
Paradicsom csatni
500 g erett paradicsom
500 g zold paradicsom
2 nagy hagyma
8 cikk fokhagyma
1 EK olaj
6 EK cukor
250 ml feher borecet
1 TK so
6 ag zold zeller (nem zellerlevel, hanem az a vilagoszold vastagszaru)
1 koteg petrezselyem
1 TK orolt koriander
1 TK orolt bors
3 szetmorzsolt chili (szerintem 1-2 cseresznyepaprika is megteszi ;-) )
2 szetmorzsolt baberlevel
A paradicsomot megmossuk, torzsajat kivagjuk. Az erett paradicsomot egy
lyukas kanalban egyenkent forro vizbe meritjuk, meghamozzuk es aprora
felvagjuk. A zold paradicsomot meghamozzuk, aprora felvagjuk. A hagymat
es a fokhagymat megtisztitjuk, felapritjuk.
Az olajat felmelegitjuk, a hagymat es fokhagymat uvegesre dinszteljuk
benne. Hozzaadjuk a paradicsomot, csendesen foni hagyjuk, neha
megkavarjuk. Hozzaadjuk a cukrot, sot, ecetet. A zellert megmossuk,
feldaraboljuk, hozzaadjuk. A petrezselymet megmossuk, felapritjuk,
hozzaadjuk, ugyszinten a fuszereket. Lassu tuzon foni hagyjuk, ameddig
jo suru nem lesz, kozben meg-megkavarjuk.
Forro ecetes-sos vizzel (2 EK ecet, 2 EK so egy liter fovo vizhez)
kioblitett csavaros uvegekbe toltjuk, azonnal lezarjuk. Sotet, huvos
helyen taroljuk.
Ezenkivul letezik befott (nekem van meg 1 uveggel FO-bol), de annak nem
tudom a receptjet. Ha kiserletezo tipus vagy, kiprobalhatod.
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1279 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary]
> Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van Valakinek jo
receptje?
Sajnos receptem nincs, de emlékszem, édesanyám lekvárt is készített belole,
de megkérdezni már nem lehet tole :-(
Ha valaki tudja, megköszönném.
üdv:
Wawel
***************************
www.szekelyistvan.hu
***************************
|
+ - | zold paradicsom (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary]
> Temakor: zold paradicsom ( 3 sor )
> Idopont: Mon Sep 23 10:53:37 CEST 2002 KONYHA #1279
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sziasztok!
Ti mit csinaltok a zold paradicsommal? Savanyusagon kivul van Valakinek jo
rece
ptje?
Lattam egy filmet regebben :
Sult zold paradicsom
volt a cime. Vajon hogyan keszulhet?
|
+ - | RE: zold paradicsom (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
<juhasz.gertrud=malev.hu> kerdezi:
# Ti mit csinaltok a zold paradicsommal?
A "Hazi Praktika" ehavi szamaban azt irjak, hogy jo salatanak, de akar
dzsemnek is, vaniliaval izesitve. Sajnos ezeket csak otletnek irja, recept
nincs hozza. Az utobbi nekem is kicsit "meredeknek" :-) tunik, de
kiserletezoke a szerencse...
Ugyanebben a lapban van viszont egy csatni (chutney) recept, ami finomnak
tunik.
Idezem:
Zold paradicsomos csatni
------------------------
Hozzavalok:
1,75 kg zold paradicsom
50 dkg hamozott, kimagozott savanyu alma
40 dkg felapritott voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evokanal so
3 evokanal savanyusag fuszer
6 dl borecet
45 dkg cukor
* Nagyobb labosba tesszuk a paradicsomot, az almat, a hagymat es a
fohagymat. Megsozzuk, osszekeverjuk. A fuszerkevereket teatojasban vagy
gezbe kotve tesszuk hozza, igy konnyu lesz kivenni.
* Beleontjuk az ecet felet es felforraljuk, majd kis langra teve,
kevergetve egy oran at fozzuk, amig besurusodik. A cukrot feloldjuk a tobbi
ecetben es a csatnihoz ontjuk. Kevergetve meg egy orat fozzuk. ű
* Kivesszuk a fuszereket. Kisebb uvegekbe kanalazzuk a csatnit, legmentesen
lezarjuk, szarazdunsztban hagyjuk kihulni. Legalabb egy honapig hagyjuk
erni felbontas elott.
* - * - * - * - *
Kozben megtalaltam a szakacskonyves polcomon egy konyvet (Erdelyi Lajosne
dr: Rakjuk el telire), amiben megvan a zoldparadicsom dzsem receptje. Ime:
Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk.
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk.
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.
sziasztok,
Zita
|
|