Vegh Antalne > 2001.08.14. 22:08:14 +1h-kor irta:
>Elnezest kerek, de visszajott a levelem, mert hosszunak talaltatott, igy ket r
eszletben kuldom el.
> Szia Martha!
>
> Valogass az alabbi receptekbol, ez itt mind ollozas.
>
> Majonezes sutotok martas
>
> Hozzavalok: 50 dkg nem nagyon puhara sutott tok, 2 fej
> voroshagyma, 2 db savanyu, aromas alma, 1 dl majonez, 2 dl tejfol, 1
> teaskanal
> so, 1 mokkaskanal porcukor, 1 mokkaskanal paradicsompure
> A majonezt simara keverjuk a tejfollel, megsozzuk, borsozzuk,
> belekeverjuk a paradicsompuret es a porcukrot. Az almakat
> hejastol kockara vagva keverjuk bele a martasba.
> A megtisztitott voroshagymat kockakra apritjuk, forrasban levo
> vizbe teve 3 percig fozzuk. Leszurjuk, beletesszuk a martasba.
> A sult tokot felkockazzuk, ovatosan belekeverjuk a martasba.
> Legalabb 3 orara behutjuk, piritott kenyerrel talaljuk.
>
> Sutotoktorta
>
> a tesztahoz: 12 dkg finomliszt, 5 dkg fagyos vaj es 7 dkg fagyos margarin, 1
> ek. porcukor, csipetnyi so,
> 3-4 ek. jeghideg viz
>
> a toltelekhez: 1,5 kg sutotok, 5-10 dkg barnacukor, 2 dl tejszin, csipetnyi
> so, 1-1 keshegynyi orolt fahej,
> tort szegfuszeg, gyomberpor
>
> a talalashoz: 2 dl tejszin, 1 ek. porcukor
>
> A tesztahoz valokat gyorsan osszegyurjuk, es a hutoszekrenyben egy oraig
> pihentetjuk.
> Ezalatt a tokot kimagozzuk, alufoliaba csomagoljuk, es a forro sutobe tolva
> megsutjuk,
> de vigyazzunk, nehogy a szele megpiruljon!
> Ezutan kicsomagoljuk, meghamozzuk, es a husat langyosra hutve pepesitjuk:
> tisztan kb. egy kilo legyen.
> A legegyszerubb a tejszinnel es a cukorral turmixgepben simara verni. Orolt
> fahejjal, szegfuszeggel es
> gyomberporral izesitjuk.
> A tesztat akkora kerek lappa nyujtjuk, hogy kibelelhessunk vele egy pie-
> vagy tortaformat,
> de pereme is legyen, es a tokpuret belesimitva, a forro sutobe tolva
> megsutjuk.
> Hidegen, tejszinhabbal adjuk asztalra.
>
>
> Sutotoktorta mazsolas makkremmel
> Hozzavalok:
> 1 kg dercsipte sutotok
> 20 dkg daralt mak
> 10 dkg kristalycukor
> 5 dkg mazsola
> 2 db szep alma
> 1 db citrom es 1 db narancs reszelt heja
> 1/2 l tej
> keves tejszinhab
> nehany citromfulevel
>
> A sutotokot hagyomanyos modon negyedeljuk, magjatol es belsejetol
> megtisztitjuk, majd kozepmeleg sutoben puhara sutjuk. Kozben tejes
> cukorszirupot keszitunk a mazsolaval, amiben a daralt makot puhara fozzuk,
> hozzaadva a narancs es a citrom reszelt hejat, valamint hozzareszelve a
> tisztitott almakat es apro kockakra vagott narancs husat. A sult tokok
> belsejet porcelan- vagy uvegtalra kikaparjuk, majd villaval pepesse torjuk,
> es a felet kis tortaformaba toltjuk. Retegezve rakenjuk a makkremet es
> tetejet a maradek sutotokpurevel zarjuk. Nehany orara 2-3 Celsius-fokos
> hutoszekrenyben jol lehutjuk, es utana szeletelve, tejszinhabrozsaval es
> citromfulevellel diszitve talaljuk. Meg finomabb, ha kore meggy- vagy egyeb
> pikans izu gyumolcsmartast kinalunk.
>
> Toklekvar
>
> Hozzavalok (1,5 literhez): 25 dkg szaritott sargabarack, 1,2 kg puha husu
> tok, 2 db vaniliarud belseje kikaparva, 0,5 liter narancsle, 1 db narancs
> finomra reszelt heja, 3 evokanal citromle, 0,5 kg kristalycukor.
>
> A barackot negyedeljuk. A tokot meghamozzuk, kimagozzuk, hasabokra vagjuk.
> 75 dkg tokot lemerunk es 2 cm nagysagu kockakra vagjuk. A barackot, a
> tokkockakat, a vaniliabelet es a narancslevet osszekeverjuk, es fedo alatt
> 20 percig fozzuk, mig puha nem lesz. Utana pure allaguva keverjuk, majd a
> narancshejat es a citromlevet a cukorral egyutt hozzaadjuk. Fozes kozben
> keverjuk, mig forrni kezd. 3 perc utan azonnal vegyuk le a fozolaprol, es
> tegyuk uvegbe. Zarjuk le az uveget. Hidegen harom honapig elall.
>
> Mustaros toksalata
>
> Hozzavalok: 80 dkg kemeny husu tok, 7,5 dkg friss torma, 2 db birsalma, 5 dl
> feher borecet, 6,5 dl almabor, 20 dkg barna nadcukor, so, 7,5 dkg mazsola, 2
> evokanal szemes bors, 4-5 baberlevel, 4,5 dkg mustarmag.
>
> A tokot vekonyan meghamozzuk, kimagozzuk, felezzuk (a fiatal, Hokkaido
> toknel a hejat is megehetjuk, mas fajtanal meg kell pucolnunk), a husat 4 cm
> nagysagu darabokra vagjuk. A tormat mossuk, hamozzuk, es nagyon vekony
> szeletekre vagjuk. A birsalmat pucoljuk, felezzuk, a magot kivagjuk, es az
> almat 2-3 cm vastag hasabokra vagjuk. Az ecetet, az almabort, a nadcukrot es
> a sot felforraljuk. A tormat es a tokot hozzaadjuk. Korulbelul 4 percig
> fozzuk, utana hozzaadjuk a birsalmat, es meg 2 percet foni hagyjuk, majd a
> mazsolat, a szemesborsot, a baberlevelet es a mustarmagot beletesszuk.
> Ovatosan uvegbe toltjuk, es 80 °C-os forro vizfurdoben dunsztoljuk. 20 perc
> eltelte utan legmentesen zarjuk le.
Eva
--
|