Sziasztok,
Anyukam es en is igy csinaljuk:
resztelt majat keszitunk, mint rendesen (fontos bele a majoranna). Ha egy kicsi
t kihul, 1/2 kg majhoz 2-3 kemeny tojast szamolva mindezt ledaraljuk, keves mus
tarral ízesitjuk. Ha nem eleg zsiros, egy keves margarint teszunk bele. Fontos:
a resztelt majat nem olajjal, hanem zsirral kell csinalni! Osszekeverjuk, azta
n hagyjuk kihulni. Nalunk 1 kg majbol elfogy 2-3 nap alatt! Lehet sertes vagy c
sirkemaj is, de a pulyka meg a kacsa nem nagyon jott be, az egy kicsit keserubb
.
Meg egy nagyon latvanyos finomsag:
1,5-2 kg-os marhafelsalat vagy hatszint egyben 2 napra hutobe rakok a kovetkezo
paccal bekenve: baberlevel morzsolva, bors, so, olaj, snidling vagy zoldhagyma
levele. Utana lemosom, letorolgetem, es nagyobb serpenyoben forro olajban mind
en oldalat megpiritom (2-3 perc). Ha kesz, tepsibe rakom, bekenem vajjal vagy m
argarinnal es 25 percre a sutobe rakom folia alatt. Felidoben leveszem a foliat
. A suto 200 fokos legyen. Se grill, se legkeveres!!! A hus vajpuha lesz a rovi
d fozesi ido ellenere, es a kozepe rozsaszinu, a szele (0,5-1 cm) barna! Pureve
l, vagy nagyobb hasabbal isteni!
Meg meg egy isteni iz:
4-5-6 csirkecombot felbevagok, romai talat (beaztatva!) megrakok karikazott rep
aval, gyokerrel, keves zellerrel, kelbimboval, zoldborsoval, zoldhagymaval. Nag
yon finom, ha zellergumo helyett a szarat (vastag reszet, nem a levelet) vagom
ossze. Ezt a zoldsegkevereket vegyesen a husokkal pakolom, keves majorannat, so
t, borsot adagolok. Kb. 1,5 orara sutobe teszem, a sutot a tallal egyutt kapcso
lom be! Ha nagy a hus, tobb parolodas kellhet neki. Kozben egyszer a vege fele
a levevel atlocsolom az egeszet. Ehhez is pure az igazi koret.
Meg ahogy a zoldbableves nagyon finom:
karikazott repat, zoldseget, aprora vagott hagymat olajon atpiritok, amig szep
szine nem lesz az olajnak. Soval, borssal izesitem. Osszevagok egyenlo mennyise
gu zellerszarat es zold szinu zoldbabot. Jo sok gerezd egesz fokhagymat rakok b
ele, a piritott zoldseget felontom, bele a zellert, babot, fokhagymat. kb. 20 p
erc alatt megfo. En hidegen is szeretem (!).
Karacsony elott meg kocsonyat kell csinalni.
avi (aki fiu, de tud fozni)
|
Sziasztok Konyhások!
Mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánok a következő édességgel!
Darázsfészek
1 kocka élesztő
1-1,5 dl tej
1-2 kávéskanál+ 3 evőkanál kristálycukor
40 dkg liszt
5 tojássárgája
csipetnyi só
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg margarin
3 dl tejszín
A tejben és az 1-2 kávéskanál kristálycukorban megfuttatjuk az élesztőt. Ha
megkelt, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával és csipetnyi sóval,
majd újra kelni hagyjuk.
Közben a porcukrot és az egy csomag vaníliás cukrot kikeverjük a
margarinnal. A tejszínbe keverjük a 3 evőkanál cukrot és egy csomag vaníliás
cukrot.
A megkelt tésztát elnyújtjuk, a kikevert vajat egyenletesen rákenjük, majd
feltekerjük mint a beiglit és 12 darabra felvágjuk.
3-3,5 literes jénai edény alját kivajazzuk, és beleállítjuk a kis
tekercseket. Addig kelesztjük így, amíg "összenőnek", megtöltik a jénait.
Ekkor nyeri el azt a formát, melyről a nevét is kapta a sütemény, ugyanis
ilyenkor úgy néz ki, mint a darázsfészekben a sejtek. Ekkor előmelegített
sütőbe toljuk, és közepes hőfokon sütjük (a sütőajtót legalább 10 percig ne
nyissuk ki!). Ha a tészta el kezd sülni, a cukros tejszínnel háromszor
meglocsoljuk a fészkeket. Amikor elkészült, a sütő ajtaját 2 percig hagyjuk
nyitva, csak utána vegyük ki a jénait. Melegen borítsuk ki (kétszer
fordítsuk meg), különben "belekaramellásodik" az edénybe.
Azért kell kétszer fordítani, mert ekkor ismét az alja lesz majd alul!
Jó sütögetést!
Üdvözlettel:
Mócsai Zsolt
www.netkonyha.hu
|