Udv Konyhasok!
Koszonom mindenkinek a tokos recepteket, de sajnos megszivatott a
kolbasztok. Ugyanis eloszor kiprobaltam, hogy milyen belole a rantott
tok. Roviden: borzalmas. Elegge uborkaszaga van, es van egy kellemetlen,
kesernyes (szinte budos) utoize is. Ugyhogy a recepteket masmilyen tokbol
fogom megcsinalni.
Viszont ultettem egy masik hosszu novenyt is, a keleti o:lesbabot, ami
jol sikerult, es kifejezetten finom. Ugyan ugy lehet hasznalni, mint a
hagyomanyos, rovid csovu zoldbabot, csak konnyebb vele banni. A csovek
50-60 cm hosszuak, nem szalkasodnak, es 4-naponta lehet szedni annyit 20
torol, mint amennyit egy 7-decis uvegben lehet kapni. Zold csovu, es
meglehetosen kemeny, mikor megfo, de nem ragos, hanem inkabb ropogos.
Levesnek, fozeleknek is jo. Akinek van kertje, az jovore kiprobalhatja,
kicsit szeszelyes, ha lesz idom, egyszer a TIPPbe, vagy ide leirok a
termeszteserol (es egyeb kiskerti tapasztalataimrol) nehany szot.
--
NGabor
e-mail: #Linux forever! (SuSE 6.4; 2.2.19)
***Ha másnak vermet ásol, úgy tedd, ha beleesel, ki tudj mászni belőle***
|
Szia!
Remelem ez mar jo lesz, es oda is er.
> Van olyan, amit a (teli fajtaju) su:to"to:ko:kre is lehet alkalmazni?
> Nekem abbol lesz rengeteg.
>
> Martha
Meg egy adag, hogy ne legyen hianyotok.
Teli tokos retes (2 rud)
Hozzavalok: 1 csomag reteslap, 50 dkg nyers sutotok (tisztan merve), 10 dkg zse
mlemorzsa, 1 dl tejfol, 1 tojas, fel dl olaj, 1 zacsko vanilias cukor, csipetny
i so, izles szerint porcukor.
A tisztitott, nyers sutotokot az almareszelo durva fokan lereszeljuk. A tejfolt
es a tojast habosra keverjuk, majd osszekeverjuk a reszelt tokkel. Ezutan anny
i zsemlemorzsat adunk hozza, hogy ne folyjon a toltelek. Megsozzuk, keves cukor
ral es a vanilias cukorral osszekeverjuk. A reteslapokat szetszedjuk, kettot (v
agy harmat, aszerint, hogy hany lapbol all) egymasra teritunk es olajjal megken
juk. A szelere egy csikban, egyenletesen rahalmozzuk a toltelek felet, majd oss
zecsavarjuk. A retesrudat ovatosan atcsusztatjuk az olajjal megkent sutolemezre
, ezutan a masik retest ugyanigy elkeszitjuk. Mindketto tetejet bekenjuk keves
olajjal, es az elomelegitett forro sutoben pirosra sutjuk. Meg melegen felszele
teljuk, es desszertkent talaljuk.
Burgonyasalata sutotokkel
Hozzavalok: 50 dkg hejaban fott burgonya, 40 dkg sutotok (tisztan merve), 4 dl
kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej), 2 db savanykas, aromas alma, 1 nagy fej
lilahagyma, 1 evokanal mustar, 1 teaskanal paradicsompure, 1 teaskanal so, 1 m
okkaskanal torott fekete bors .
A sutotokot elomelegitett forro sutoben szep pirosbarnara megsutom, majd ha mar
nem forro, a turmixgep poharaba teve peppe zuzom. A tokpuret osszekeverem a ke
firrel, a mustarral, a paradicsompurevel, a soval es a borssal. A meghamozott b
urgonyat vekony karikakra vagom es belekeverem a tokos martasba. A hagymat tisz
titas utan hajszalvekony karikakra metelem es megsozom. Tiz percnyi allas utan
a megmosott, kicsumazott es apro kockakra apritott hejas almaval egyutt a marta
sba keverem. Jol lefedve legalabb fel napig erlelem a hutoszekrenyben. Talalas
elott meg egyszer atkeverem es piritott kenyerszeletkekkel teszem az asztalra.
TOKOS RETES
Hozzavalok: 1 doboz mirelit leveles-vajas teszta, 50 dkg megsutott tok (tisztan
merve), izles szerint mez, keves citromle, 1 mokkaskanal reszelt citromhej, 10
dkg mazsola, csipetnyi so, 1 tojas, keves tej.
Eloszor elkeszitem a retes tolteleket. A sult tokot villaval osszetorom, majd o
sszekeverem a mezzel, a citromlevel, a reszelt citromhejjal es a megmosott, les
zarazott mazsolaval. Soval izesitem, s vegul belekeverem a nyers, felvert tojas
t. A felengedett tesztat lisztezett deszkan olyan vekonyra nyujtom, amennyire c
sak lehetseges, es a szelere egy csikban felkenem a tokos tolteleket. Szorosan
felcsavarom, majd a hosszu rudat ket reszre vagom, igy konnyebben elfer majd a
sutolemezen. Tejjel megkenem a tetejet, es az elomelegitett, forro sutoben szep
vilagosbarnara megsutom. Csak akkor vagom fel, ha teljesen kihult.
Sutotokkrem
Hozzavalok: 1 kis sutotok (az ugynevezett sonkatok), fel dl narancsle (vagy viz
zel higitott narancsszorp), 1 citrom leve es heja, 5 dkg mazsola, izles szerint
mez, 1 evokanal rum, csipetnyi so.
A tokot felbevagjuk, maghazat kikaparjuk, majd sutolemezre rakjuk. Elomelegitet
t forro sutoben megsutjuk. Kozben a mazsolat atvalogatjuk, megmossuk, szarat le
szedegetjuk, es kis talkaba rakjuk. Raontjuk a kisse megmelegitett narancslevet
. A leben addig hagyjuk azni, amig a tok megsul. A citromot forro vizben megmos
suk, letorolgetjuk, majd a sarga hejat lereszeljuk. A sult tokhust kivajjuk, es
negyed reszet a disziteshez felretesszuk. A mazsola leszurt narancsos levevel,
a reszelt citromhejjal, a rummal es 2-3 evokanal mezzel turmixgep poharaba tes
szuk, es habosra keverjuk. Ezutan citromlevel kellemesen pikansra izesitjuk. Cs
ipetnyi soval is fuszerezzuk, majd az aztatott mazsolaval osszekeverjuk. Kompot
ostalkakban elosztjuk. A diszitesre felretett sult tokot kis kockakra vagjuk, a
mellyel korberakjuk a kremet. Nehany szem mazsolaval es egy vekonyra szeletelt
citromkarikaval diszitve, a hutoszekrenyben megdermesztjuk.
Teli tokos retes (2 rud)
Hozzavalok:
1 csomag reteslap, 50 dkg nyers sutotok (tisztan merve), 10 dkg zsemlemorzsa,
1 dl tejfol, 1 tojas, fel dl olaj, 1 zacsko vanilias cukor, csipetnyi so, izles
szerint porcukor.
A tisztitott, nyers sutotokot az almareszelo durva fokan lereszeljuk. A tejfolt
es a tojast habosra keverjuk, majd osszekeverjuk a reszelt tokkel. Ezutan anny
i zsemlemorzsat adunk hozza, hogy ne folyjon a toltelek. Megsozzuk, keves cukor
ral es a vanilias cukorral osszekeverjuk. A reteslapokat szetszedjuk, kettot (v
agy harmat, aszerint, hogy hany lapbol all) egymasra teritunk es olajjal megken
juk. A szelere egy csikban, egyenletesen rahalmozzuk a toltelek felet, majd oss
zecsavarjuk. A retesrudat ovatosan atcsusztatjuk az olajjal megkent sutolemezre
, ezutan a masik retest ugyanigy elkeszitjuk. Mindketto tetejet bekenjuk keves
olajjal, es az elomelegitett forro sutoben pirosra sutjuk. Meg melegen felszele
teljuk, es desszertkent talaljuk.
Mustban fott sutotok husok melle
A sutotokot felszeleteljuk, belso magos reszet es kulso hejat levagjuk ugy, hog
y csak a sarga bele maradjon. Ezt kb. ket ujjnyi kockakra daraboljuk, es 15 per
cre meszes vizbe rakjuk (3 liter vizbe egy dionyi meszet teszunk). Ezutan tobbs
zor valtott hidegvizben jol atmossuk. Egy liter mustot labosba ontunk, 8-10 sze
m borsot, egy kaveskanalnyi sot teszunk hozza, felforraljuk, es annyi tokkockat
teszunk bele, amennyit a must ellep. Csak addig fozzuk, amig a tokbe egy fogpi
szkalot
konnyen beleszurhatunk, ne legyen tul puha. A mustban hagyjuk kihulni. Ezutan u
vegbe rakjuk, a tetejere egy borsonyi benzoesavas natriumot szorunk, lekotjuk e
s huvos helyre tesszuk. Nem kell kigozolni.
Eva
--
|