Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1332
Copyright (C) HIX
2002-11-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Turos Palacsinta (mind)  14 sor     (cikkei)
2 Tarka receptek / Szarnyasok 1 (mind)  90 sor     (cikkei)
3 Gesztenye... (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Re: szendvicssuto (mind)  3 sor     (cikkei)
5 maglyarakas (mind)  39 sor     (cikkei)

+ - Re: Turos Palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva Kinga

Tobbszor elolvastam levelet amit a Kiraly Gyorgynek irt reszben ez is "Remek tu
ros palacsinta receptem van, eddig megsoha nem vallottam vele szegyent--mindenk
i habzsolta. Udv, Eva Kinga" 
Vagy elfelejtettem magyarul vagy buta vagyok mert nem latom a recepted. A turo 
elkesziteset szeretnem tudni.
Ha ez level elerte ont, legyenszives e kuldje el nekem a remek turos palacsinta
 receptjet. 
Turos palacsintat szeretnek enni Torontoban.
Koszi,
Peter JF. 

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: cpe0050bac458a5.cpe.net.cable.rogers.com)
+ - Tarka receptek / Szarnyasok 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,

a szarnyas etelreceptek kovetkeznek.
------------------------------
Udv.: Misi

SZARNYASOK
A szarnyashus ize, taperteke barmely mas huseval feler. Sokfelekeppen
elkeszitheto, ezert kivaloan alkalmas arra, hogy etrendunket valtozatossa
tegye. Mindig frissen hasznaljuk fel, mert husa romlandobb egyeb husfajtanal.
A fiatal, kisebb csirket leginkabb rantani szoktuk, a nagyobbakat sutve,
toltve vagy paprikasnak, de kulonbozo zoldsegekkel parolva, sutve a
legfinomabb, mert atveszik egymas izet. A fuszerekkel zamatosabba, ujszerubbe
tehetjuk eteleinket.

VOROSBOROS CSIRKE
Hozzavalok: 1 csirke, 1 fej voroshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 250 g zeller, 250
g sargarepa, 250 g gomba, 4 paradicsom, 4 kanal olaj, so, bors, 1/4 l
vorosbor.

A csirket folszeleteljuk. A voroshagymat, fokhagymat, sargarepat, zellert es
gombat megpiritjuk az olajon, majd hozzaadjuk a folszeletelt paradicsomokat.
Mindezt paroljuk. A csirkehust megsutjuk forro olajban, majd beletesszuk egy
nagyobb edenybe, leontjuk a parolt zoldsegfelekkel, raontjuk a vorosbort es
kb. 40 percig fozzuk. Melegen talaljuk.
Szabo Beata, Zrenjanin

CSIRKEMELL SAJTBUNDABAN
A csirkemellet kiklopfoljuk, 2 kanal lisztbol, 2 tojasbol, keves tej
hozzaadasaval suru palacsintatesztat keverunk. Izesitjuk keshegynyi
szerecsendioval, soval, borssal, reszelt sajt
A csirkemellet belemartjuk a tesztaba, es forro olajban aranysargara sutjuk.
Leontjuk majonezzel.
Sipos Erzsebet, Bezdan

PULYKAROLAD
Hozzavalok: 4 szelet pulykamellfile, kis fej voroshagyma, 10 dkg gomba, 4 dl
husleves (lehet busleveskockabol is), 1 evokanal olaj, 4 evokanal
zsemlemorzsa, so, bors, 6 evokanal gesztenye massza (10 dkg), 3 evokanal tej
vagy tejszin.

A pulykamellfileket 1/2 cm vastagra kiverjuk. A voroshagymat kockara vagjuk,
es az olajon megpiritjuk, hozzaadjuk a felszeletelt gombat, sot, borsot es
puhara dinszteljuk. Utana hozzakeverjuk a zsemlemorzsat. Az elkeszult
tolteleket egyenletesen elosztva a pulykamellfilekre halmozzuk, feltekerjuk,
es egy fogvajoval rogzitjuk. A husokat az osszetuzott oldalukkal lefele
belerakjuk egy tuzallo talba, raontjuk a huslevest, lefodjuk es a sutoben
puhara fozzuk, majd kivesszuk a fogvajokat. A gesztenyet egy talban
osszekeverjuk a pulykahus levevel, a tejjel (tejszinnel), megsozzuk, borsozzuk
es folforraljuk. A gesztenyemartast a pulykatekercsre ontjuk es azonnal
talaljuk. Fuszeres rizs illik hozza.
Balazs Krisztina, Topolya

CSIRKEMAJFALATOK
Nem husos fustolt szalonnat felszeletelunk egesz vekonyra. Minden szeletbe 1
egesz csirkemajat csomagolunk, fogvajoval osszetuzzuk, tepsibe rakjuk, kicsit
tavol egymastol, es pirosra sutjuk. Barmilyen savanyusaggal fogyaszthatjuk.
Varga Ilona, Temerin

CSIRKECOMB VELOVEL
A csirkecombot kicsontozzuk, fuszerezzuk soval, borssal, Vegetaval. Mindket
felet hirtelen megsutjuk. Tuzallo talba rakjuk, ratesszuk az elore sutott
velot. 1 tejfolt izesitunk Vegetaval, borssal, aprora vagott
petrezselyemzolddel, raontjuk a combra es a velore. Betesszuk a sutobe, kb.
25-30 percig sutjuk. Krumplipurevel vagy sult krumplival talaljuk.
SinkovicsAnna, Topolya

VAGDALT LIBAMELL
A mellcsontokrol a libahust leszedegetjuk es megdaraljuk. Hozzaadunk egy
tejben aztatott zsemlet, sot, borsot, egy kis fej reszelt es vilagosra
piritott hagymat, egy egesz tojast, 1-1 szal reszelt sargarepat es
petrezselyemgyokeret. Jol kidolgozzuk, es a hust visszahelyezzuk a
mellcsontra. Jol ranyomkodjuk es tojasfeherjevel bekenjuk. A lenyuzott
mellbort zsirjatol megtisztitva raboritjuk a husra, es cernaval gyengen
atkotozzuk.
Ugy sutjuk, mint az egeszben sult kacsat, forro sutoben. Levevel idonkent
meglocsoljuk. Kb: 1 ora alatt elkeszul. Nem vagjuk fel azonnal, hanem 10
percig pihentetjuk. Keresztben szeleteljuk, rizsre vagy burgonyapurere
helyezzuk, es sajat levevel leontjuk.
Sinkovics Csilla, Csantaver

CSIRKECOMB AGNES MODRA
A darabolt csirkecombokat besozzuk, es kb. 2 oraig allni hagyjuk. Ezutan
finomra vagott petrezselyemzolddel elkevert zsemlemorzsaba forgatjuk, es
vastagon kivajazott tuzallo talba fektetjuk. Tetejere is vajat morzsolunk. A
talat befedjuk, es elomelegitett sutoben kb. 50 percig sutjuk. A sutes felenel
a combokat megforgatjuk.
Burgonyapurevel, friss idenysalataval talaljuk.
Harmat Iren, Zenta
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - Gesztenye... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv,
Nagyon  megkoszonnem, hogyha valaki lenne szives a reszletekbe avatni,
hogyan is kell sult gesztenyet kesziteni! Vilagos, hogy elotte a hejat
be kell vagdalni, meg az egesz cuccot vizbe aztatni, majd megsutni, de
eddig  vszinuleg  a  reszleteken sikerult elcsuszni, es a kiserlet nem
sikerult  tul  jol. Vagyis kerdes, hogy milyen hosszan aztatom, milyen
sokaig, es milyen hofokon sutom...

Koszonom,
      Balazs
+ - Re: szendvicssuto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom J. Gertrudnak, B. Zitanak és B. Mathanak a
segitseget.
J. Zsoka
+ - maglyarakas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kozeledven az unnepek, ujra kezembe kerulnek a receptkonyvek. Eppen az
elobb nezegettem a Sutemenyek es edessegek c. konyvet, amelynek
szerzoje Mann Endre es 1965-ben jelent meg. Bar a Meridiane Konyvkiado
adta ki Bukarestben, megis magyarul irtak. :-) Itthon vettem
valamikor.

Ezzel a konyvvel csak az a gond, hogy egy kicsit elavultnak tunik a
technologiaja, de ezen konnyu segiteni. Egyebkent rendkivul sok
hasznos, regi, nagyanyaink korabeli recept is van benne.

Mann Endre igy irja le a Maglyarakast:

2 tojast elhabarunk negyed liter cukros tejjel. Ebbe a keverekbe
beaztatunk 10 db karikara vagott kiflit. Ha a szeletek megpuhultak,
kikent tuzallo talba 1 sort lerakunk beloluk. Fel kg almat meghamozunk
es meggyalulunk. Az elso reteg kiflire raszorunk 1 reteg almat, 1 dkg
mazsolat, 1 dkg hamozott, vagdalt mandulat. Megint 1 sor kifli, majd
alma, mazsola, mandula kovetkezik, amig a kifliszeletekbol futja.
Legfelulre kifli kerul. Most az egeszet sutobe tesszuk, es kozepes
langnal 1 ora hosszat sutjuk. Ha megsult, kivesszuk a sutobol, a 2
tojas feherjebol kemeny habot verunk, es belekeverunk 1 EK barackizt,
az egeszet a kozben kisse kihult teszta tetejen domb alakban
felhalmozzuk, es meg 5 percre visszatesszuk a sutobe. Azonnal
talaljuk, mert kulonben osszeesik.

Annyi a megjegyzesem, hogy a mai kiflikkel nagyon csinjan kell banni,
mert pillanatok alatt szetesik a tejtol, tehat en inkabb csak
belemartogatom a tojasos, cukros tejbe, de nem aztatom bele ugy, hogy
ne legyen "macsas". Ha marad raontom a vegen az egeszet. A masik
dolog, hogy ennyi kiflihez sokkal tobb tojast szoktam hasznalni,
4-5-t, igy a tojashab is sokkal nagyobb mennyiségu, mandulat nem
szoktam belerakni, es az almat nem kell feltetlenul legyalulni vekony
szeletkek formajaban is jo, szebben is mutat. A habba nem mindig
teszek lekvart, de az inkabb csak a szinen valtoztat. A habot ugy
szoktam megsutni, hogy teljesen nyitva hagyom a suto ajtajat.

Szeretettel J. Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS