Sziasztok konyhasok,
a szarnyas etelreceptek kovetkeznek.
------------------------------
Udv.: Misi
SZARNYASOK
A szarnyashus ize, taperteke barmely mas huseval feler. Sokfelekeppen
elkeszitheto, ezert kivaloan alkalmas arra, hogy etrendunket valtozatossa
tegye. Mindig frissen hasznaljuk fel, mert husa romlandobb egyeb husfajtanal.
A fiatal, kisebb csirket leginkabb rantani szoktuk, a nagyobbakat sutve,
toltve vagy paprikasnak, de kulonbozo zoldsegekkel parolva, sutve a
legfinomabb, mert atveszik egymas izet. A fuszerekkel zamatosabba, ujszerubbe
tehetjuk eteleinket.
VOROSBOROS CSIRKE
Hozzavalok: 1 csirke, 1 fej voroshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 250 g zeller, 250
g sargarepa, 250 g gomba, 4 paradicsom, 4 kanal olaj, so, bors, 1/4 l
vorosbor.
A csirket folszeleteljuk. A voroshagymat, fokhagymat, sargarepat, zellert es
gombat megpiritjuk az olajon, majd hozzaadjuk a folszeletelt paradicsomokat.
Mindezt paroljuk. A csirkehust megsutjuk forro olajban, majd beletesszuk egy
nagyobb edenybe, leontjuk a parolt zoldsegfelekkel, raontjuk a vorosbort es
kb. 40 percig fozzuk. Melegen talaljuk.
Szabo Beata, Zrenjanin
CSIRKEMELL SAJTBUNDABAN
A csirkemellet kiklopfoljuk, 2 kanal lisztbol, 2 tojasbol, keves tej
hozzaadasaval suru palacsintatesztat keverunk. Izesitjuk keshegynyi
szerecsendioval, soval, borssal, reszelt sajt
A csirkemellet belemartjuk a tesztaba, es forro olajban aranysargara sutjuk.
Leontjuk majonezzel.
Sipos Erzsebet, Bezdan
PULYKAROLAD
Hozzavalok: 4 szelet pulykamellfile, kis fej voroshagyma, 10 dkg gomba, 4 dl
husleves (lehet busleveskockabol is), 1 evokanal olaj, 4 evokanal
zsemlemorzsa, so, bors, 6 evokanal gesztenye massza (10 dkg), 3 evokanal tej
vagy tejszin.
A pulykamellfileket 1/2 cm vastagra kiverjuk. A voroshagymat kockara vagjuk,
es az olajon megpiritjuk, hozzaadjuk a felszeletelt gombat, sot, borsot es
puhara dinszteljuk. Utana hozzakeverjuk a zsemlemorzsat. Az elkeszult
tolteleket egyenletesen elosztva a pulykamellfilekre halmozzuk, feltekerjuk,
es egy fogvajoval rogzitjuk. A husokat az osszetuzott oldalukkal lefele
belerakjuk egy tuzallo talba, raontjuk a huslevest, lefodjuk es a sutoben
puhara fozzuk, majd kivesszuk a fogvajokat. A gesztenyet egy talban
osszekeverjuk a pulykahus levevel, a tejjel (tejszinnel), megsozzuk, borsozzuk
es folforraljuk. A gesztenyemartast a pulykatekercsre ontjuk es azonnal
talaljuk. Fuszeres rizs illik hozza.
Balazs Krisztina, Topolya
CSIRKEMAJFALATOK
Nem husos fustolt szalonnat felszeletelunk egesz vekonyra. Minden szeletbe 1
egesz csirkemajat csomagolunk, fogvajoval osszetuzzuk, tepsibe rakjuk, kicsit
tavol egymastol, es pirosra sutjuk. Barmilyen savanyusaggal fogyaszthatjuk.
Varga Ilona, Temerin
CSIRKECOMB VELOVEL
A csirkecombot kicsontozzuk, fuszerezzuk soval, borssal, Vegetaval. Mindket
felet hirtelen megsutjuk. Tuzallo talba rakjuk, ratesszuk az elore sutott
velot. 1 tejfolt izesitunk Vegetaval, borssal, aprora vagott
petrezselyemzolddel, raontjuk a combra es a velore. Betesszuk a sutobe, kb.
25-30 percig sutjuk. Krumplipurevel vagy sult krumplival talaljuk.
SinkovicsAnna, Topolya
VAGDALT LIBAMELL
A mellcsontokrol a libahust leszedegetjuk es megdaraljuk. Hozzaadunk egy
tejben aztatott zsemlet, sot, borsot, egy kis fej reszelt es vilagosra
piritott hagymat, egy egesz tojast, 1-1 szal reszelt sargarepat es
petrezselyemgyokeret. Jol kidolgozzuk, es a hust visszahelyezzuk a
mellcsontra. Jol ranyomkodjuk es tojasfeherjevel bekenjuk. A lenyuzott
mellbort zsirjatol megtisztitva raboritjuk a husra, es cernaval gyengen
atkotozzuk.
Ugy sutjuk, mint az egeszben sult kacsat, forro sutoben. Levevel idonkent
meglocsoljuk. Kb: 1 ora alatt elkeszul. Nem vagjuk fel azonnal, hanem 10
percig pihentetjuk. Keresztben szeleteljuk, rizsre vagy burgonyapurere
helyezzuk, es sajat levevel leontjuk.
Sinkovics Csilla, Csantaver
CSIRKECOMB AGNES MODRA
A darabolt csirkecombokat besozzuk, es kb. 2 oraig allni hagyjuk. Ezutan
finomra vagott petrezselyemzolddel elkevert zsemlemorzsaba forgatjuk, es
vastagon kivajazott tuzallo talba fektetjuk. Tetejere is vajat morzsolunk. A
talat befedjuk, es elomelegitett sutoben kb. 50 percig sutjuk. A sutes felenel
a combokat megforgatjuk.
Burgonyapurevel, friss idenysalataval talaljuk.
Harmat Iren, Zenta
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kozeledven az unnepek, ujra kezembe kerulnek a receptkonyvek. Eppen az
elobb nezegettem a Sutemenyek es edessegek c. konyvet, amelynek
szerzoje Mann Endre es 1965-ben jelent meg. Bar a Meridiane Konyvkiado
adta ki Bukarestben, megis magyarul irtak. :-) Itthon vettem
valamikor.
Ezzel a konyvvel csak az a gond, hogy egy kicsit elavultnak tunik a
technologiaja, de ezen konnyu segiteni. Egyebkent rendkivul sok
hasznos, regi, nagyanyaink korabeli recept is van benne.
Mann Endre igy irja le a Maglyarakast:
2 tojast elhabarunk negyed liter cukros tejjel. Ebbe a keverekbe
beaztatunk 10 db karikara vagott kiflit. Ha a szeletek megpuhultak,
kikent tuzallo talba 1 sort lerakunk beloluk. Fel kg almat meghamozunk
es meggyalulunk. Az elso reteg kiflire raszorunk 1 reteg almat, 1 dkg
mazsolat, 1 dkg hamozott, vagdalt mandulat. Megint 1 sor kifli, majd
alma, mazsola, mandula kovetkezik, amig a kifliszeletekbol futja.
Legfelulre kifli kerul. Most az egeszet sutobe tesszuk, es kozepes
langnal 1 ora hosszat sutjuk. Ha megsult, kivesszuk a sutobol, a 2
tojas feherjebol kemeny habot verunk, es belekeverunk 1 EK barackizt,
az egeszet a kozben kisse kihult teszta tetejen domb alakban
felhalmozzuk, es meg 5 percre visszatesszuk a sutobe. Azonnal
talaljuk, mert kulonben osszeesik.
Annyi a megjegyzesem, hogy a mai kiflikkel nagyon csinjan kell banni,
mert pillanatok alatt szetesik a tejtol, tehat en inkabb csak
belemartogatom a tojasos, cukros tejbe, de nem aztatom bele ugy, hogy
ne legyen "macsas". Ha marad raontom a vegen az egeszet. A masik
dolog, hogy ennyi kiflihez sokkal tobb tojast szoktam hasznalni,
4-5-t, igy a tojashab is sokkal nagyobb mennyiségu, mandulat nem
szoktam belerakni, es az almat nem kell feltetlenul legyalulni vekony
szeletkek formajaban is jo, szebben is mutat. A habba nem mindig
teszek lekvart, de az inkabb csak a szinen valtoztat. A habot ugy
szoktam megsutni, hogy teljesen nyitva hagyom a suto ajtajat.
Szeretettel J. Zsoka
|