1. |
Tok/szuli nap (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
2. |
RISOTTO-SUTOTOKKEL (mind) |
21 sor |
(cikkei) |
3. |
Sos toltott levelestesztak (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
4. |
anyos ellen Szegedre (mind) |
4 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: sutotok (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
6. |
re: corn muffin (mind) |
33 sor |
(cikkei) |
7. |
receptek sutotokbol (mind) |
58 sor |
(cikkei) |
8. |
croissant (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Tok/szuli nap (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Tok felhasznalasa:
Keszits tokos retest. Reszeld le a tokot csak akkor amikor mar kesz a teszta (l
ehet fagyasztott is) adj hozza tetszes szerint cukrot, reszelt fahejjat, prezli
t. Keverd ossze, toltsd meg a teszta lapokat, tekerd fel, meleg vajjal kend be
es kozepes tuzon sussd.
Garantaltan jo!
Szuletesnapi erdekesseg:
Vegyetek hosszu, szines muanyag fogpiszkalokat, kockazzatok fel hideg felvagott
at, sajtot, zoldpaprikat (ha van piros esetleg sarga) huzzatok ra a muanyag fog
piszkalora, de ne tegyetek ra tobb mint 3-4 vekony darabot. Tehettek kozben egy
egy kenyer kockat is. Minel hosszabb a palcika, annal erdekesebb. Kinai uzletb
en esetleg lehet kapni azt a palcikat amin hust lehet sutni. Ez is jo!
Jo etvagyat!
Bori
|
+ - | RISOTTO-SUTOTOKKEL (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Gyorsan bepotyogok egy receptet, hatha bevagodsz ezzel az Anyos pajtasnal,
de lehet, hogy eppen elrontod a renumedat?:
RISOTTO SUTOTOKKEL
A sutotokot meghamozzuk, megmossuk es apro kockakra vagjuk fel.
Egy kis fej hagymat nagyon aprora vagunk, ket kisebb gerezd fokhagymat
pepesitunk, vajon-olaj-margarinon megdinszteljuk, beledobjuk a sutotokot.
Ezzel meg egy par percig dinszteljuk. Utana a kivant mennyisegu rizst is
beletesszuk (elozoleg nem kell megmosni), felengedjuk huslevel, es folytonos
kavargatas kozben fozzuk. A huslet - amit leveskocka levevel is lehet
helyettesiteni - allandoan potoljuk. Amikor mar keszen van, es hogy eredeti
velencei formaja legyen, vagyis kremes legyen, meg a legvegen egy darabka
vajat, es egy jo marek reszelt parmezansajtot belekeverunk es ugy talaljuk.
Aki szereti a borsot, lehet egy kicsit borsozni is.
Jo etvagyat!
P.S. azert mondtam, hogy kisebb fokhagyma gerezdet tegyunk bele, mert nbem
tudom, hogy nmektek mi a tapasztalatok, de itt mostanaban olyan nagyok a
fokhagyma gerezdek, mintha egy egy kisebb szilva lenne:)))
Izabella-Velence
|
+ - | Sos toltott levelestesztak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Ne lepjen meg senkit a "sos" jelzo, de igy akartam jelezni,
hogy nem edes toltetu levelestesztabol keszult etkekre van
szuksegem. Mi eddig egy apro dolgot tudtunk belole
csinalni, egy kis darab virslit csomagoltunk bele
ketchuppal vagy mustarral izesitve es megsutve.
Tudtok esetleg mas toltetu leveleszteszta recepteket is?
Apropo, miert hivjuk a croissant-okat croissant-nak?
Nevezhetnem az altalam keszitett etkeket (levelesteszta
toltve) croissant-nak?
Koszi elore is, K
|
+ - | anyos ellen Szegedre (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Megpucolva, kockara vagva, vizzel mindig kicsit utanaontve jo puhara meg kell f
ozni a sutotokot, a fele mar szet is fohet, vagy villaval osszetorod egy reszet
, es sok, kurkumas curryvel megizesited. Ha extrabbat is elbirsz, aztatott mazs
olat is lehet hozza keverni. Egyik koretnek megfelel, es nagyon finom.
|
+ - | Re: sutotok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>Van-e valakinek a sutesen kivul jo receptje a tok
>alaku sutotok (nem a kerek) felhasznalasara?
Sutotokbol isteni kremlevest szoktam csinálni. A tokot
kockakra vagom, olajon vagy margarinon puhara parolom.
Kockahuslevessel felontom es osszeturmixolom. 2-3 dl
tejszint adok hozza es meg egy pillanatra felforralom.
Borssal szoktam izesiteni, mas nemigen kell bele. A
tetejere piritott zsomlekocka mehet, de volt hogy
kockakra vagott sajtot szortam bele, es orszagos sikert
aratott. :))) Probald ki, nagyon egyszeru!
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.10)
|
+ - | re: corn muffin (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Anta!
Elore mondom, nem probaltam meg ezt a receptet, az "Edes es sos sutemenyek"
c. fuzetkebol masoltam. Talan ez egy hasonlo muffin, mint amire gondoltal.
Kukoricas muffin
----------------
Hozzavalok:
18 dkg retesliszt
12 dkg kukoricaliszt
fel kiskanal so
4 kiskanal sutopor
4 dkg cukor
2 tojas
fel dl etolaj
2 dl leszu"rt, turmixolt konzerv kukorica
masfel dl tej
1 csokor osszevagdalt petrezselyem
* A sutot 200 fokra bemelegitjuk. 18 muffinformat kiolajozunk.
A ketfele lisztet sutoporral, cukorral, soval elkeverjuk. A tojasokat az
olajjal, a kukoricapeppel, tejjel, petrezselyemmel egy masik talban simara
dolgozzuk.
* A lisztkeverek kozepebe melyedest nyomunk, es a folyekony hozzavalokat
beleontve villaval gyorsan osszeforgatjuk, de nem dolgozzuk teljesen
csomomentesre.
* A kikent kis formakba kanalazzuk, es kb. 10-12 percig sutjuk. Melegen
talaljuk.
sziasztok,
Zita
|
+ - | receptek sutotokbol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Kriszta!
>Van-e valakinek a sutesen kivul jo receptje a tok alaku sutotok (nem a
>kerek) felhasznalasara?
Ha jol sejtem, a kanadai sutotokrol lenne szo... En ugy tudom, hogy ez a
fajta sutotok husa nem sokban kulonbozik a kereketol. Cafoljatok meg, ha
nem igy van...
A regebbi KONYHA-kban keresgeltem, ime az eredmeny:
Tucsi receptje a Spektrumrol:
Amish sutotokkalacs (Pennsylvania, USA)
Hozzavalok
3 csesze liszt
1,5 teaskanal sutopor
1,5 teaskanal szodabikarbona
2 teaskanal fahej
1 teaskanal orolt szerecsendio
1 teaskanal orolt szegfuszeg
1 teaskanal orolt szegfubors
25 dkg lagy vaj
1 csesze cukor
4 nagy tojas
2 csesze fott, tort sutotok (kb 50 dkg)
1 teaskanal friss orolt gyomber
1 teaskanal vaniliaaroma
0,5 csesze mazsola
Talalashoz: porcukor
Az elkeszites modja:
Vajazzunk ki egy 24 cm atmeroju tortaformat, es melegitsuk elo a sutot 180oC
fokra. Vegyitsuk el a lisztet, a sutoport, a szodabikarbonat, fuszerek kozul
a fahejat, a szerecsendiot, a szegfuzeget es a szegfuborsot. Majd egy kulon
talban keverjuk habosra a vajat a cukorral, adjuk hozza egyenkent a
tojasokat, es veluk egyutt jol verjuk fel. Boritsuk bele a pepesitett
sutotokot, es gyombert es a vaniliaaromat, majd alaposan dolgozzuk ossze.
Szorjuk bele a lisztet es a mazsolat, es fakanallal forgassuk at, hogy
minden elkeveredjen. Ontsuk a tesztat az elokeszitett formaba, es sussuk 55
percig, mig teljesen at nem sul. Mikor a sutemeny megsult, vegyuk ki a
sutobol es teljesen hutsuk ki. Tetejet szorjuk meg porcukorral.
A HIX KONYHA #933, #934, #935-os #937-es szamaban Eva
> egy egesz osszallitast irt sutotok receptekbol. Suti,
leves, es egyeb finomsagok. Ha nem tudsz szorfozni, szolj vissza, szivesen
elkuldom maganban, nem akartam ismetlessel terhelni a listat.
Aztan itt egy link, ahol rengeteg recept van meg:
http://nagydobos.keletnet.hu/hagyom/hagyom.htm#h4
Zita
|
+ - | croissant (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok, szia Laci!
>Szeretnenk otthon croissant -t sutni ( sonkast vagy sajtost leginkabb)
A legegyszerubb, ha veszel melyhutott leveles tesztat. Gyengen felengeded.
Nem baj, ha kisse meg fagyos marad, inkabb mint hogy ellagyuljon. Kinyujtod
kb. 3-5 mm vastagra, majd hosszukas haromszogekre felvagod Alap: kb. 8-10
cm, magassag: 20-25 cm. Ebbol adodoan legjobb hosszukas teglalapra
kinyujtani, ami eleve 20-25 cm magas, es akkor "hulladek" nelkul lehet
kialakitani a haromszogeket. Remelem, el tudod kepzelni muszaki rajz nelkul
is. :-)
A haromszog alapja felol kezded feltekerni, oda teszed elotte a
tolteleket. Sutopapirral kibelelt tepsibe teszed es elomelegitett sutoben
kb. 20-25 perc alatt keszen van.
A vajas leveles teszta otthoni elkeszitese komoly szakertelmet, es foleg
idot, turelmet kivan. En meg sosem ragadtattam magam ilyesmire... :-)
Es meg egy megjegyzes: ne varj olyan eredmenyt, mint a bolti, meg a
metrokban levo Princess, Primapek, stb. latvanypeksegekben kaphato
croissant. Azok tele vannak nyomva terfogatnovelokkel, allomanyjavitokkal,
stb. Otthon sosem lesz olyan latvanyos, ellenben sokkal finomabb. Es meg
ott az alkotas orome is. :-)
Sok sikert!
Zita
|
|