A fehérjéket minõségileg elsõsorban aszerint osztályozzák, hogy mennyire
fontosak (és szükségesek) az emberi szervezet fejlõdéséhez, növekedéséhez. A
tojás fehérjéi a legjobb minõségûek, közel tökéletesnek tekinthetõk, ezért a
gyakorlatban hozzá viszonyítják - mint teljes értékû, kiváló minõségû
fehérjéhez - a többi táplálék fehérjéit.
A zsírsavak kb. fele az egyszeresen telítetlen olajsav, mely a többszörösen
telítetlenekkel együtt megközelíti a kétharmadot. Az egyharmadot alig
meghaladó telített zsírsavak közül a palmitinsavból van a legtöbb (26 %),
míg a sztearinsav 10 % körüli, mely utóbbi viszont az emberi szervezetben
telítetlen olajsavvá alakul. Tehát a buta tyúkok évezredek óta állítják elõ
a tojásban azt a tökéletes összetételû zsírt, azaz a kétharmadnyi telítetlen
és harmadnyi telített zsírarányt, melyet nem is oly régóta tart ideálisnak a
modern táplálkozástudomány.
A növényi olajok viszonylag kevés telitett zsírt tartalmaznak, míg az állati
eredetû élelmiszerek túlnyomóan telitett zsírokat és koleszterint. A
tehéntej zsírjának háromnegyed részét a telitettek adják, az anyatejének
közel felét. A tojásban viszont a telítetlen zsírok vannak túlsúlyban, s
ezek aránya nagyon hasonlatos az anyatejéhez.
A kétszeresen telitelten linolsav elengedhetetlenül szükséges az emberi
szervezet számára; ezt ételeinkkel kell bejuttatni. Ez az esszenciális anyag
a tojás (és az anyatej) zsírjának 11 %-át teszi ki. Az agy és a látóhártya
(retina) mûködésében töltenek be fontos szerepet a többszörösen telítetlen
hosszúláncú zsírsavak, melyek elsõdleges forrása a tengeri halmáj (olaja). S
mivel a lecitinben aránylag gazdag szójaolajban is csak nyomokban fordul
elõ, ezért a hazai étkezési szokások mellett a tojásban lévõ 0,5 %-nyi
menynyisége is fontos, ami speciális takarmányozással akár 5-10-szeresére is
növelhetõ (lenne, de -. sajnálatosan - ennek gyakorlati haszna még
fölismerésre vár. Itt jegyzendõ meg, hogy a tyúk a tojással állít elõ a
kevésbé értékes növényi fehérjékbõl és zsírokból az emberi szervezet számára
rendkívül értékes, elengedhetetlenül szükséges, esszenciális s egyben
természetes anyagokat, melyeket gyakorta mesterséges, szintetikus
vegyületekkel pótolunk.).
A tojás foszfatidjainak 80 %-át a lecitin adja és 12 %-át a kefalin.
A foszfortartalmú zsírsavak közül a lecitin az esszenciális kolin forrásául
szolgál, melynek néhány hetes hiánya fölnõttekben kóros májelváltozást okoz,
elégtelen bevitele csökkenti a folsavszintet, veszélyeztetve nemcsak a
meglévõ terhességet, de a terhesség létrejöttét is. Felelõs az agy
fejlõdéséért, a normális zsíranyagcseréért és májmûködésért, és szerepe van
a sejtkommunikációban, melynek zavarát a rák kialakulásának egyik
tényezõjeként tartják számon. Tojássárgája kivonattal kezelt öregkori
elbutulásban szenvedõ Alzheimer-kóros betegek tüneteinek javulását fõleg a
magas lecitintartalommal hozzák összefüggésbe.
A kolintartalmú lecitin legfõbb természetes forrása a to-jássárgája, míg a
repce-, ill. szójaolaj messze utána következnek a sorban.
A lecitin stabilizálja az emulziót, melynek nemcsak a tojássárgája zsírjának
egyenletes eloszlásában van szerepe, hanem a majonéz vagy más, sárgáját
tartalmazó salátaöntetek (dresszingek) minõségének megõrzésében is. E
tulajdonsága is teszi szinte tö-kéletesen emészthetõvé a tojás zsírjait, jól
hozzáférhetõvé téve azokat az emésztõenzimek számára.
(Nem is oly rég, egy magazinban egy szakértõ "Sárga ve-szedelem" címmel
riogatta oldalhosszan az olvasókat, csak úgy általában, a tojással; meg sem
említve, hogy ebben a fölhasználó sokkal inkább ludas - vagy inkább
kacsás -, mint maga a tojás.)
A tojáshártyát a gyógyításban is fölhasználják a kilyukadt emberi dobhártya
foltozására vagy teljes pótlására, nemcsak hasonlatos fizikai tulajdonságai
miatt, hanem mert ez a fehér-jemembrán megtapadni, sõt teljesen szervülni,
élõ anyagként továbbélni is képes.
A tyúktojás kb. 68 cm2-nyi felületén közel 10 000 pórus található, viszont
egységnyi területen a kacsáén több és nagyobb méretû is. Utóbbival is
magyarázzák, hogy a tojás okozta emberi Salmonellafertõzésekért szinte
kizárólag a kacsatojás felelõs. (Magyarországon tilos étkezési célú
fölhasználása! - de azokban az országokban, ahol még engedélyezik, kötelezõ
föltüntetni a kacsatojást tartalmazó dobozon, hogy tíz percig fõzni
szükséges!)
A tyúktojásban gyakorlatilag nem található emberre veszélyes Salmonella,
mert a kaparóbaromfiak betegségei nem terjednek át az emberre. A
tyúktojásban ritkán elõforduló, a tyúktífuszt okozó Salmonella-fajok (S.
gallinarum, S. pullorum) emberi megbetegedést nem okoznak, néhány ritkán
elõforduló más faj - bizonyos körülmények között - ártalmas lehet az emberi
szervezetre. Leggyakoribb "bizonyos körülmény" valamely kevésbé ártalmas
mikroba tömeges elszaporodása a tojásban - a tojás a vírusok és baktériumok
számára is kitûnõ "étel" (táptalaj) -, ami viszont a tojástartalom
megromlását, megzápulását idézi elõ, de az ilyen tojás fogyasztásra
alkalmatlanságáról aligha kell bárkit is gyõzködni.
Az emberi fertõzéseket szinte kizárólag a kacsatojás idézi elõ, részint mert
a kacsáknál gyakoriak az ember megbetegedését is okozó Salmonella-fajok (S.
enteritidis, S. typhi murium), részint pedig a kacsatojás védvonalainak
átjárhatósága jóval nagyobb, mondhatnánk, igencsak szellõs, ugyanis
légcseréje - kísérletes körülmények között - 10-szer nagyobb a
tyúktojásénál.
Magyarországon a kacsatojás bármiféle emberi fogyasztást célzó fölhasználása
tilos!
A tojásételek legnagyobb elõnye, hogy ételeink közül a leg-jobban mûködtetik
a gyomor-bél rendszer emésztésért és az anyagcseréért döntõen felelõs
szakaszát, ráadásul könnyen fo-gyasztható mennyiségben. Más ételekbõl
hasonló mértékû hatás-hoz meglehetõsen nagy adagok szükségesek
Mind a tejtermékekbõl, mind a húsfélékbõl - a szokványoshoz képest - tetemes
ételmennyiségeiknek zsírja szabja meg az emésztõrendszer mûködését és nem a
fehérjetartalma, s ez a tojásra is vonatkozik. Viszont lényeges különbség
található a hatékonyság tekintetében, ugyanis a tojászsírból, azaz magából a
tojás(sárgájá)ból jóval kevesebb szükséges-ami az egyszerre elfogyasztható,
emberi léptékû mennyiséget illeti -, mint bármely más zsírból (és így
bármely ételbõl).
Hogy hány darab tojás mekkora epehólyag összehúzódást képes kiváltani, és
hogy az elkészítés módja mennyiben befolyásolja a hatást:
A lágy és kemény tojás között nincs lényeges különbség a ki-váltott
összehúzódás nagyságában, de kissé lassabban zajlik a keményre fõzött
tojásnál, amiben nemcsak hidegen fogyasztása, hanem lassúbb emésztõdése is
közrejátszik. Az epehólyag visszatelítõdését a (meleg) lágy tojás lassabban
idézi elõ, vélhetõen azért, mert jobb emészthetõsége és gyorsabb
fölszívódása nem készteti a májat fokozottabb mûködésre. De ezek a
különbségek nem lényegesek, tehát szinte mindegy, hogy keményre fõzött vagy
valamilyen lágyabb állagú tojásételt eszünk, legyen az lágy tojás,
tükörtojás, rántotta, omlett vagy szalonnán, sonkán sütött tojás (ham and
eggs).
Döntõen befolyásolja viszont az összehúzódás mértékét a tojás mennyisége.
Egy tojás hatására az epehólyag "csupán" kéthar-madára húzódik össze, s ezt
a mértéket 6 g, azaz alig több mint fél dkg (!) tojászsír váltja ki, ami
csak a három tojáshoz képest tekint-hetõ "kismértékû" ürülésnek.
Két tojás elfogyasztása az epehólyag tartalmának már kb. háromnegyedét üríti
ki, a hagyományos szemlélet szerint tehát igen-csak jó kontrakciót okoz,
noha a mûködés szempontjából messze nem kielégítõt. Hiszen sem az
összehúzódás mértéke, sem pedig az aránylag gyors visszatelõdés nem
szolgálja a jó emésztést.
Három tojás 1,8 g-nyi, azaz a 2 dkg-t sem elérõ zsírtartalma (és csak 225
kalóriája!) közel 100 %-os, azaz tökéletes epehólyag ürülést eredményez.
Amennyiben a tojásból készített ételhez - szalonnás rántotta, ham and eggs,
omlett - zsírt is használunk, akkor késõbb kezdõdik és lassabban telítõdik
vissza az epehólyag
A szinte teljesen kiürült epehólyagban nem marad tehát "hordalék", ami a
szervezet egészséges mûködéséhez egyébként is oly nagyon szükséges, hanem
bekerülve a vékonybélbe - részint helyben, részint fölszívódván a vérbe
jutva - jelentõsen elõsegíti a normális anyagcserét.
Dr Légrádi szerint:
Az étkezésünket kell az emésztõrendszer mûködéséhez igazítani! Ugyanis nem
várható ez a szervezettõl, hogy a diétás divatokhoz vagy az éppen aktuális
tudományos konszenzushoz igazodjék. Az évmilliók alatt kialakult szervezet
képtelen erre, s csak kín és nyûglõdés számára, ha erõszakot teszünk rajta.
A kínt maga a beteg tapasztalja panaszaiban, a kínlódást meg az orvosi
mûszer kijelzõjén látni (pl. az ürülni nem tudó, ezért ingamozgást végzõ
gyomrot; a lefelé haladó mozgás helyett föllépõ ellentétes irányú
antiperisztaltikát vagy a puffadt, tágult és lelassult mozgású beleket,
esetleg az ételre összehúzódni "vágyó", de e helyett egyre táguló, növekvõ,
feszülõ epehólyagot).
S ha a szervezet mûködéséhez igazítjuk étkezésünket, akkor a reggelinek
bõségesnek kell lennie, legalábbis elegendõ zsírt kell tartalmaznia, ha
nincs módunk királyian reggelizni. E célra meg-felel 3 lágy tojás (3 perc!)
Várjuk a felmerulo kérdéseket
Üdv.Yura Team!
----- Original Message -----
From: "Palásti Laci" >
To: "Simák György" >
Cc: >
Sent: Monday, September 30, 2002 5:51 PM
Subject: RE: tojas
* Vajon az epeholyagod is kiurul naponta ketszer nagy elcelodo?
feltételezem, mivel nincsenek epepanaszaim...
amúgy nem értem a felhorkanást...
irtál egy szillogizmust és nem tetszik, ha rámutatnak...?
ezzel az erõvel lehetne azt is mondani, hogy együnk szõlõmagot,
mert abban is potenciálisan egy egész szõlõ bújik meg, tõkéstõl,
levelestõl, fürtöstõl... :-))
* Summa-summarum ezt a tojas ugyet sokkal komolyabban
* kene venni...Amennyiben
* valakit erdekel maganban bovebben kifejtem
ne magánban, itt a listán :-)
üdv
PL:
|
----- Original Message -----
From: Sversits Csaba
To:
Cc:
Sent: Monday, September 30, 2002 10:57 PM
Subject: sult zoldparadicsom
Szervusztok!
Azt hiszem tobb darabban irom le a recepteket, mert egyben tul sok idobe
telne.
Pontosan ugy irom, ahogyan a konyvben szerepel, a megjegyzesekkel egyutt.
SULT ZOLDPARADICSOM
Hozavalok: szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom, bors, feher
kukoricaliszt, szalonnazsir, so.
A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd
soval, borssal. Panirozd be a szeletek mundket oldalat kukoricaliszttel.
Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd vilagosbarnara.
Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!
SULT ZOLDPARADICSOM TEJES MARTASBAN
Hozzavalok: 3 evokanal szalonnazsir, 4 db 1/4 huvelykes vastagsagura
szeletelt kemeny zoldparadicsom, felvert tojas, zsemlyemorzsa, liszt tej,
so, bors.
Forrositsd fel a szalonnazsirt egy nehez serpenyoben. A paradicsomszeleteket
martsd a tojasba, utana a zsemlyemorzsaba, vegul piritsd lassu tuzon, amig
mindket oldaluk aranybarna nem lesz. Aztan tedd ki egy talra. A serpenyoben
maradt minden evokanal szalonnazsirhoz keverj egy evokanal lisztet, es jol
keverd el. Aztan habarj bele egy csesze meleg tejet, es allando keveres
mellett fozd surure. Tetszes szerint izesitsd soval es borssal, vegul a
szoszt ontsd a paradicsomszeletekre. Forron talald.
Nincs a vilagon ennel finomabb.
Jo fozocskezest. Mar evek ota keszulodom hogy kiprobaljam a recepteket (a
konyv 1994-ben jelent meg). Szeretnem ha megirnatok melyen a vegeredmeny.
Eva
|