1. |
Voroslencse (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
2. |
E-xxx (mind) |
34 sor |
(cikkei) |
3. |
Tokany receptek (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
4. |
RE:napraforgo (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
5. |
re:Lehet-e napraforgomagot (mind) |
51 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: csoroge keszites (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
7. |
Csoroge (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
8. |
Re: Mustar (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
9. |
Re: Dihidrogen monotopic (mind) |
45 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Voroslencse (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hi,
>Olyan jo volt olvasni, hogy a konyhasok nagyresze megis egeszseges (lelku:),
>es nem dol be ennek a sok, hitterito elszantsaggal kozvetitett agymoso
>butasagnak.
Itt csak gyorsan megjegyeznem eloszor, hogy azert van ebben valami.
Mindent, ha lehet, termeszetes formaban es osszetetelben kell(ene)
fogyasztani.
>Voros lencsevel tud valaki kiprobalt receptet? Hamarabb vagy kesobb puhul,
>mint az "igazi" lencse?
Ez attol fugg, hogy a lencse egesz-e ( hantolatlan, hejaban van )
vagy hantolt ( hejat eltavolitottak ).
Az egesz voroslencse barnas szinu, 2-3 mm atmeroju, domboru ( job-
ban mint a "rendes" lencse ). Mig a hantolt v.lencse az elenk vo-
ros/piros szinu, felbe van vagva .
Az egesz v.lencse tapasztalatom szerint kesobb puhul meg mint az
"igazi" lencse, mert a heja vastagabb es kemenyebb, mig a hantolt
v.lencse nagyon hamar, percek alatt szinte megpuhul, pepesse valik.
( De egyiket sem kell beaztatni elore, mint mas babfeleket).
Valoszinu ott is a hantoltat lehet jobban kapni, mig az "egesz"
lencset azt keresni kell me'g itt is.
Szerintem az egesz lencse jobb izu, en hantoltat nem eszem egyalta-
lan ( lasd bevezeto soraimat :-).
Recepteket illetoen szerintem mindenben ugy lehet felhasznalni a
voros lencset, mint az igazit. Nem hiszem, hogy sok magyar nyelvu
recept lenne forgalomban ezt a lencset illetoen, de angolul biztos
talalnek, ha ez erdekelne.
Udv, Csaba
---
* Csaba I. Harangozo | 'To err is human', said the hedgehog
* | as he dismounted a wirebrush.
---
EARTH::AUSTRALIA:[SYDNEY]HARANGOZO.CSABA;1, delete? [N]:
|
+ - | E-xxx (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Krisztian irja:
> Beszerezheto az adalekanyagokat tartalmazo fuzet, az egeszsegkiallitasokon
> altalaban hozza lehet jutni. Nekem nincs meg, egy egeszsegcentrumbn
> dolgoztam, es ott rendelkezesunkre allt. Ha azt megnezi valaki, lathatja az
> osszetevoket, es sajnos nagyon sulyos dolgokat rejt egy-egy engedlyezett
> adalek. Ezenkivul rakellenes alapitvanyoknal be lehet szerezni a
> Nemetorszagban kiadott, tudomanyosan helytallo es elfogadott, kutato
> intezmeny altal kiadott - tehat nem jatekbol - tiltolistat, es utana lehet
> jarni, hogy mik azok, amelyeket betiltottak. Ha valaki tanult kemiat -
Akkor legy szives jarj utana es kuldd el a linket. Egyebkent csak riogatas
a leveled. Mi ez az "egeszsegcentrum" ?
> Ha valaki tanult kemiat
> elvileg mindenki -, tudja, mik a mergezo anyagok.
Az utcara se menj ki, mert kipufogogazt lelegezhetsz be. Egyebkent meg
a dozistol is fugg, hogy mi a "mereg" es mi a "gyogyszer".
> Ezenkivul meg a Testkontroll es a Testkontroll2 c. konyvek reszletesen
> kiternek erre a temara, ezek pedig a vilag legelismertebb tudosainak negyven
> eves tudomanyos kutatasaira alapulnak
Na igen, csak ha ismerned a tudomanyt, akkor tudnad, hogy a legismertebb
tudosok altalaban nem szoktak egyeterteni sok kerdesben.
> Lehet, termeszetesen, cinikusan hozzaallni, a legtobben ezt teszik, de
> attol, hogy valamirol nem veszunk tudomast, nem jelenti azt, hogy nem is
> letezik.
Igen, ilyen pl. az egeszseges ketelkedes.
- Gergely
|
+ - | Tokany receptek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok.
Erdekelne egy-ket jo tokany recept.
A multkori Majorannas pulyka-tokany is nagyon jo volt.
Ha meg valaki tud jokot kerem irjon.
Dr. Willy
|
+ - | RE:napraforgo (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Gabor.
En fazekban szoktam (nem teglonosban nincs minek leegni) es
a vilanyrezon.
Inkabb ovatosan, lassan kiszaritani es lassan piritani.
Dr. Willy
> NGabor > kerdezte:
> Lehet-e napraforgomagot a mikroban piritani?
|
+ - | re:Lehet-e napraforgomagot (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhatündérek!
"""Lehet-e napraforgomagot...."""
Gáztüzhelyben,vagy villanytüzhelybenpróbáltátok már? Boritsd a tepsibe,told
be, gyakran keverd meg,pirulni fog.
Vigyázz, gyorsan pirul, s ha nem vigyázol megég.Ugyanigy lehet tökmagot is
piritani.
Mikroban még nem probáltam.Ugy gondolom a tüzhelyben nagyobb tér van a
vizgöz távozásának, mint egy pár literes mikroban.(Lehet rosszul gondolom.)
"""Tokany ugyben: nem meg mielott a forro olajba/zsirba teszed a hust,
kellene
lisztben megforgani? Vagy az a rostelyos?"""
Sokféle változata ismert.
Az erdélyi borsos tokány: vékony csikokra vágjuk a sovány marhahust,a kevés
füstölt szalonnát szintén.A szalonnát kisütjük, a zsirját leszedjük, a
hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a hust,a hagymás zsirban többször
megkevergetve átsütjük.Amikor zsirjára lesült, kevés liszttel
meghintjük,kissé megpiritjuk, mártássürüségüre felengedjük, jól felfözzük,s
tálalás elött tejfölt üntünk hozzá.
Magyarorsan: amikor zsirjára lesült, vizzel felengedjük, törött borssal
böven füszerezve kevés lében pároljuk.Tehát liszt nélkül.Fövés közben
hozzáadjuk a szeletekre vágott, héjától, magjától megtisztitott 1 db
paradicsomot, zöldpaprikát, fehérbort (1 dl) .(a maradék 6 dl a szakácsé!!!)
Jól lefedve puhára pároljuk,majd zsirjára sütjük, s hozzáadjuk a kisütött
szalonnadarabokat.Pár percnyi sütés után kevés vizet öntünk hozzá, amivel
kb.10 percig forraljuk.
A tokány leve rövid, sürü, barna szinü,tartalmas. Párolt rizs,tört burgonya
vagy galuska a körete.
Van még a gombás tokány:
ugy készül mint a borsos tokány.Ha a tokányban a hus majdnem megpuhult,
hozzákeverünk 20 dkg gombát, s a hussal együtt készre pároljuk.1 dkg
liszttel lehintjük,1 dl tejföllel fölengedjük, jól felforraljuk.Apróra
vágott zöldpetrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel tálaljuk.
Majorannás tokány (nekem nem izlik=magánvélemény=)
olyan mint a rendes borsostokány,csak majorannával füszerezzük.
A rostélyost hátszinböl készitjük, felszeletelve, kicsontozva, inaktól,
hártyáktól megtisztitva ajánlatos olajjal, esetleg mustárral megkenve
alufoliába csomagolva hütöben pihentetni legalább egy napig.
A rostélyosokat készithetjük párolva vagy hirtelen sütve.Az utobbi csak
akkor ajánlatos, ha puha, érett, fiatal állat husából készitjük, és nem
"kerge".
Ismerek :hagymás rostélyost, serpenyös rostélyost,Eszterházy rostélyost,
Csáky rostélyost.Mind-mind nagyon finom.
Bocs ha tul hosszu lettem..
|
+ - | Re: csoroge keszites (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Koszonom a listara es a maganba irt segitsegeteket!
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Temakor: Csoroge keszitese ( 29 sor )
>Idopont: Sat Mar 10 17:13:18 CET 2001 KONYHA #796
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Csorege fank.
>6 deci liszthez veszunk 6 tojassargajat, keves sot, cukrot s borral kemeny
>tesztava gyurjuk, kinyujtjuk, kartya nagysagu darabokra vagjuk a derelye-
>vagoval es azzal egy par bevagast teszunk a tesztaba, osszefonjuk,
>forro zsirban kisutjuk es lecukrozva asztalra adjuk.
>Megj: En meg egy keves reszelt citromhejat es egy korty rumot is tennek
bele!
Milyen bort es mennyit rakjunk bele? Ez csak izesitesnek szolgal, vagy van
mas jelentosege is?
Udv. Gaboka
|
+ - | Csoroge (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Gaboka!
Felenk a csoroget hivjak forgacsfanknak is (ez lenyegtelen, de
hatterinformacionak jol johet, ha utana kutatsz nevmutato alapjan). Az
alabbi kiprobalt receptek kozul kozul nekem az elso tetszett a legjobban,
most mar mindig igy keszitem :
1. Csoroge
2 tojassargajat osszekeverunk 2 kanal cukorral, 2 kanal rummal, 3 kanal
tejfollel, keves soval es annyi liszttel, hogy konnyen gyurhato tesztat
kapjunk belole. 1/2 orat pihentetjuk, majd vekonyra nyujtjuk es
derelyemetszovel tetszes szerinti formakra vagva sutjuk.
2. Forgacsfank
1/2 l liszt, 4 tojassargaja, 1 dl feher bor, egy csipetnyi so.
3. Csoroge
1/2 kg liszt, 4 tojassargaja, 2 ek cukor, 2 ek rum, 10 dkg zsír.
Udvozlettel : Boszi
|
+ - | Re: Mustar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kaliforniai mustár:
cukor, víz, ecet, mustármag, méz (5.3%), só, tartósítószer (Na-benzoát),
fűszerek, színezék (kurkumin)
Mustár:
víz, ecet, mustármag, cukor, só, fűszerkeverék, természetes színezék
(karamell), tartósítószer (Na-benzoát), aromák
|
+ - | Re: Dihidrogen monotopic (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
> Akinek a vegere sem esett le a tantusz, annak megsugom, hogy a
> dihidrogen-oxid az termeszetesen a H2O vagyis viz. :o)
A viz-tantusz ugyan mar a tulzott izzadasnal leesett, de a kerdesre,
hogy mi ertelme volt ennek a levelnek, azota is vakarom a fejem :-)
Nomost az E123-rol. (K. Peter, hol vagy, asszem te ertesz a vegyi
dolgokhoz?)
Kicsit utananeztem a neccen. Az E123 _nem_ a gabona Amaranth, hanem egy
szintetikus piros, un. azo-szinezo (Azofarbstoff). Lasd meg azorubin,
tartracin cimszavakat. Az e csoporthoz tartozo E-anyagoknak meglehetos
rossz a hire altalaban, a hamburgi egyetem azt irja, hogy egyes azoszin
bizonyithatoan rakkelto, ezert ujabban be van tiltva (pl. volt vaj- es
margarinszinezo). _Ez_ az Amaranth tenyleg be van tiltva az USA-ban (es
SvedO + Norvegiaban). Ez leellenorizheto www.fda.gov alatt.
A rakkelto hatasra az E123 eseteben egyertelmu bizonyitek nincs, viszont
ismert rola, hogy pszeudoallergiat es hypermozgasi tuneteket okozhat
erre hajlamos szemelyeknel, foleg olyanoknal, akik aszpirinre es a
benzoesavra erzekenyen reagalnak. Ezenkivul szerepet jatszik a
neurodermitisznel gyerekeknel, es egy helyen vesemeszesedest emlegetnek.
Itt NO-ban csak szeszes italokban (foleg aperitif) es halikraban van
engedelyezve, masban nem. Ez igy van benne a torvenyben.
Mindezt nem lanclevelbol, sem valami obskurus magan weboldalrol tudom -
csak meg kell ereszteni egy keresest, es jon rakas cim a szinezokrol.
Tkp. ezt kellene tenni mielott itt egy - egyebkent valaszkent irodott -
levelet ennyire leizelunk, meg akkor is, ha a tartalma messze nem
pontos. Mint ahogy ama bizonyos korabbi ilyen temaju vita soran is
kiderult tobb minden az adalekok viselt dolgairol :-)
(Aki utana akar nezni es tud nemetul/angolul, itt van par cim:
http://www.zusatzstoffe-online.de/ - van link gyujtemeny is
http://www.erzwiss.uni-hamburg.de/Inst02/Lemi/Farbstofftoxikologie.htm
http://europa.eu.int/comm/dg03/press/1999/997_en.htm - EU bizottsag
dontese SvedO-val valo vitaban, a svedek be akarjak teljesen tiltani az
azoszineket
http://www.fda.gov - Food & Drug Administration)
No, asszem eleget untattam a tarsasagot :-)
Udv
Emilia, Stuttgart
|
|